Експерти алармират, че правителството е подкрепило проект за незаконна търговия с лекарства. Става дума за меморандум за разбирателство с компания, която иска да продава медикаменти не в аптеки, а чрез вендинг машини. Проектът на меморандума е одобрен от кабинета миналата сряда и предизвика остра реакция на фармацевти и пациентски организации.

Искане на дружеството е постъпило в Министерството на икономиката. Оттам изпращат инвестиционния проект за съгласуване с останалите министерства. От документи, с които bTV разполага, става ясно, че становището на здравното министерство е, че проектът противоречи на законодателството.

Пред телевизията здравният министър Костадин Ангелов обясни, че опасенията, които министерството е изразило в становището, са били най-вече по отношение на разписаните механизми.

"Основните притеснения са, че такъв тип препарати може да има само тогава, когато се отпускат лекарства без рецепта - за да няма притеснение за здравето на хората", обясни министърът. Той добави, че самият инвестиционен проект има за цел да развие бизнес, но продажбата не може да бъде синхронизирана със законодателството.

Въпреки това обаче МС дава "зелена светлина" и приема проекта.

Този петък обаче правителството е отменило проекта за вендинг машини, които да бъдат разположени в малките населени места, където няма аптеки. "За да не остава в обществото усещане за непрозрачност", каза Ангелов.

На въпрос обаче дали първо фирмата си изтегля предложението, а след това МС отхвърля проекта, здравният министър не отговори.

"Нямаше да променим законодателството, за да продаваме лекарства през машини", заяви Костадин Ангелов, който бе категоричен, че не медиите са причина за отмяна на продажбата на лекарства през вендинг машини, а широката дискусия, проведена от институциите.

Проектът е за 20 млн.лв. с банкова референция, че ще се финансира през банков кредит и предвижда да разкрие 50 работни места.

"Странно е съвпадението на няколко обстоятелства. Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина беше променен в края на месец юли. Последните промени бяха на 24 юли, проектът е внесен на 26 юли и по бързата писта стига до Министерския съвет на 23 септември", коментира проф. Илко Гетов, бивш председател на Български фармацевтичен съюз.

Според него основната отговорност е на експертите от Министерството на икономиката, съгласували този проект. По думите му в проекта има недомислици и целта е да се усвоят средства. "Лекарствата не са обикновена стока. Неслучайно те са толкова регулирани и искат специални знания за предписване и отпускане", каза Гетов.

За нас проблемът е на друго ниво - че на пръв поглед идеята изглежда много добра, но реализацията на такъв тип идея на този етап е твърде подранило. Изисква се една дълбока промяна на законодателството ни в посока електронизация на здравеопазването", коментира Андрей Дамянов, зам.-председател на УС Национална пациентска организация.

"Друг проблем на този проект е, че предвижда около 120 машини, а в действителност преди няколко години се оказа, че в над 4000 населени места няма пунктове, където хората да могат да си купят лекарства", допълни той.