В над хиляда населени места в страната все още няма подаване на ток - чупят се клони, падат дървета. Има много скъсани жици и паднали електрически стълбове, тъй като този мокър сняг ги обледява. Най-тежко е в Североизточна България, изтеглят се закъсали тирове и автомобили. Над 100 човека през тази нощ са били освободени от снежни капани" - това каза на брифинг след извънредното съвещание в МС премиерът Николай Денков. 

По думите му още от вчера всички областни управители направиха срещи на координационните си щабове, за да се подготвят за това, което се случи тази нощ и сутринта. 

"През последните 3 дни в редица области са паднали валежи, които надхвърлят 2,3 до 3 пъти месечната норма. Това не е нещо необичайно, но създава проблеми. В общините Варна, Плевен, Велико Търново, Разград има снежна покривка между 36 и 40 см. В София е между 25 и 30 см.", отчете премиерът.

"Погледнете улиците на София колко паднали дървета и клони има, колко скъсани жици има. Екипите не могат едновременно да премахнат всички аварии. Така е навсякъде, където има тежка ситуация", обясни Денков защо има места, които са повече от 15 ч. без ток и няма информация кога това ще бъде коригирано.

По думите на премиера повредите са стотици и наличните екипи трябва да имат достатъчно време, за да ги отстранят, да се изчистят всички пътища.

Пътищата продължават да се разчистват, като в няколко области снеговалежът продължава.

На коментара на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, че "сняг не се чисти онлайн" и призива му премиерът да излезе на улицата, Денков бе лаконичен: "Как Пеевски си представя ролята на премиера аз не знам - той да излезе със снегорин, лопата, с каквото иска и да почисти снега. Ролята на институциите е да видят къде има нужда от допълнителна подкрепа и тя да бъде подсигурена", заяви премиерът.

Най-сложна е обстановката на територията на "Електроразпределение Север"

Най-сложна е обстановката на територията на "Електроразпределение Север", където в 462 населени места има проблеми с електрозахранването, каза министърът на енергетиката Румен Радев след извънредното заседание. По думите му има проблем с достъпването до зоните, където са констатирани прекъсвания на електрозахранването.

Енергийният министър Румен Радев

Снимка: БТА

Министърът увери, че газопреносната мрежа работи нормално, както и топлофикационните дружества.

За София и околностите министър Румен Радев обясни, че има проблеми с електрозахранването в части от Симеоново, както и в Бистрица, Банкя, Курило, вилна зона "Киноцентър", Кръстова вада, Владая и части от кв. "Витоша", "Малинова долина" и Волуяк.

Министърът добави, че в резултат на сложната обстановка са засегнати редица въздушни електропроводи и оттам са изключванията и ограниченията на електроподаването към захранващите подстанции. Той съобщи, че са засегнати 16 подстанции, а половината от тях, до 10:45 часа вече са с възстановено електрозахранване. Без захранване са все още осем подстанции.

При мрежите със средно и ниско напрежение голяма част от електропроводите са със скъсани кабели в резултат на паднали клони.

Във Велико Търново са поискали помощ от военните 

Тази сутрин ми се обади областният управител на Велико Търново и дадох разрешение екипи от Националния военен университет да се включат в разчистването, съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов

Снимка: БТА

Към момента няма други заявки. Имаме готовност да действаме, ако това се наложи, каза още министърът.

Българската армия поддържа 24 формирования в готовност за действие в случаи като този, на който сме свидетели в момента, и действа по заявка на председателите на кризисните щабове, обясни Тодор Тагарев.

Усложнена остава обстановката в България след обилните снеговалежи. Към момента силите и средствата на звената за "Пожарна безопасност и защита на населението" участват в локализирането и ликвидирането на 80 произшествия с 83 единици техника и 264 служители, съобщиха от МВР.