Три влака със 130 пътници, сред които и деца, са блокирани от часове на гара Завет заради лошото време. За това съобщи bTV по сигнали на зрители, които чакат часове наред новини. Става въпрос за двата бързи влака София - Варна и пътническия влак от Карнобат за Варна.

Причината - скъсана контактна мрежа върху товарен влак. Аварията е станала в 4:40 ч. сутринта, съобщиха за bTV от НКЖИ. На място е бил изпратен дизелов локомотив, който да се опита да освободи и изтегли товарния влак, но по пътя има паднали и много дървета, както и провиснала контактна мрежа. Изпратена е на място специализирана техника, която да ремонтира контактната мрежа. Едва тогава дизелов локомотив ще може да изтегли влака.

Властите се опитват да организират три автобуса от Карнобат, с които да бъдат извозени пътниците от блокираните влакове. Проблемът е, че Ришкият проход е затворен и се търси алтернативен маршрут.

"Снегът е мокър, натежал е на дърветата и на някои места дърветата са паднали директно на линията, на други клоните опират в контактната мрежа. Да, има деца. Влаковете са под напрежение - отопляват се. Няма опасност от измръзване на пътниците. Нямаме бедстващи пътници на гари или между гари, които да са оставени на студено. Полагат се грижи за пътниците", коментира пред bTV Емил Симеонов, представител на НКЖИ.

Съветът към пътниците е да стоят във влаковете в купетата и да чакат указания на служителите на БДЖ, които ще им дадат точна информация.

Всички екипи на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) са на терен и работят за отстраняването на авариите по жп мрежата, съобщиха от компанията. Движението на влаковете в страната се осъществява в условията на усложнена зимна обстановка.

По разпореждане на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков от петък в НКЖИ е създадена организация за действие при усложнени зимни условия, като са мобилизирани всички екипи и техника.

 

Основните проблеми по железопътната мрежа са причинени от паднали дървета и далекопроводи върху железния път и контактната мрежа.

От 00:00 ч. на изминалата нощ всички екипи и налична техника работят в проблемните участъци в условията на силен вятър и снегонавявания за своевременно отстраняване на проблемите и осигуряване на движението на влаковете.

Към момента са отстранени над 30 големи аварии.

Участъците от жп мрежата се обхождат превантивно.

Към момента е прекъснато движението на влаковете и се работи за неговото възстановяване в следните участъци: Славяново - Търговище, Свищов - Левски, Смядово - Комунари, Дъбово - Тулово, Дъскотна - Люляково, Царева ливада - Трявна, Борово - Иваново, Дряново - Дебелец, Перник разпределителна - Разменна, Ветово - Сеново. На пътя Самуил - Силистра работи снегорин.

На 19 ноември няколко крайградски пътнически влака между Варна и Добрич бяха отменени заради провиснали и паднали клони от дървета на железния път.