Демонтирането на разкривеното и на места разтопено скеле на катедралата "Нотр Дам", пострадало от високата температура на пожара, обхванал храма миналата година, трябва да приключи през септември, съобщи Франс прес.

Агенцията цитира прогнозата на ръководителя на възстановителните работи генерал Жан-Луи Жоржлен.

"Имам основания да се надявам, че с демонтажа на скелето ще приключим най-късно до месец септември", заяви той по време на парламентарно изслушване в Националното събрание на Франция във връзка с "Нотр Дам". По този начин ще се открие по-широк фронт за възстановяването на храма.

Жоржлен определи работата като "бавна и деликатна". Заради нанесените поражения на скелето от пожара на 15 април 2019 година, само четирима специалисти, осигурени с въжета, могат да работят едновременно по демонтажа.

Що се касае до повторното отваряне на катедралата за религиозни служби и туристически посещения през 2024 г., какъвто срок определи президентът Макрон, ген.Жоржлен изяви увереност, че той ще бъде спазен. Но с това реконструкцията няма да бъде преустановена, а ще продължи в прилежащите площи на обекта.