Ангелова заяви, че процесът е натоварен с много високи обществени очаквания и не иска да накърни доверието в съдебната система.

Тя пое делото, след като беше определена чрез жребий със системата за случайно разпределение на делата в съда.

Прокуратурата поиска отвод на Ангелова, защото има съмнение за безпристрастността на съда.

Според Менков и Цветанов обаче това искане е опит да бъде забавен процесът. Ханс Петер Ул изрази и изненадата си от старта на делото и допълни, че е объркан от състоянието на прокуратурата у нас.

Менков определи написаното като публикации в булевардна преса и допълни, че е завел три искови молби, всяка за по 50 000 лв., срещу издателите и авторите на статиите. По думите му едва ли това искане за отвод произхожда от наблюдаващите прокурори и риторично попита кого следи прокуратурата - него или съда, и на какво правно основание.

Според защитника на Цветанов обвинението не желае бърз, справедлив и безпристрастен процес, а само отлагане на изхода.

Затова ще искаме съдебния процес да бъде открит, за да отпаднат всякакви съмнения. Не знам какво биха написали вестниците, ако се падне на мъж председател на съдебния състав”, обясни Цветанов.

На въпрос - дали това е поръчка, бившият вътрешен министър каза: „Можем само да гадаем и предполагаме. Достатъчно наясно сте с това, което се случва и всеки един може да си направи изводите”.

Двамата прокурори по делото, които видимо се движат с няколко души охрана, отказаха да отговарят на журналистически въпроси и насочиха всички питания на медиите към пресцентъра на прокуратурата. Заместник-главния прокурор Борислав Сарафов в телефонен разговор с медиите категорично отказа да коментира ситуацията.

Адвокатите

В 9.30 ч. бившият вътрешен министър пристигна в Съдебната палата с двамата си адвокати - Ханс Петер Ул - дългогодишен депутат от Бундестага, и Менко Менков.
Германският адвокат каза, че познава Цветанов от години и е впечатлен от борбата му с организираната престъпност. Ханс Петер Ул допълни, че ще наблюдава внимателно процеса и ще напише доклад с впечатленията си от България.

Цветан Цветанов каза пред журналисти, че не е приятно да си от другата страна, като подсъдим, и не пожела да коментира дали процесът срещу него е политически. Той допълни, че вярва на съда, защото по думите му това е институцията, която решава дали едно лице е виновно, или не.

Обвинението

Делото срещу бившия вътрешен министър влиза в съда след рекордно кратко разследване, продължило едва месец. Обвинителният акт беше внесен в края на юли.

Той е обвинен, че е написал многократно „не“ на искане за прилагане на специални разузнавателни средства срещу бившия търновски антимафиот Орлин Тодоров в края на юни, като така е осуетил наказателно преследване.

Според прокуратурата Цветанов неправомерно е отказал прилагането на СРС. Данните за извършеното престъпление са открити при разследването срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров.

Според запознати бившият МВР шеф е сложил чадър над Тодоров заради приятелството му с Флоров.