Според него доказателствата в подкрепа на тезата за самозащита са повече от достатъчни, пише австралийският вестник „Сидни морнинг хералд”, цитиран от "Фокус". Полфрийман заявил това в понеделник, два дни преди окончателното изслушване по обжалването на присъдата му.

По думите му семейството на загиналия е използвало политическите си връзки, за да повлияе на съдебното решение (бащата Христо Монов е зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето - бел. ред.).
"Всяко различно решение от отменяне на присъдата би било „доказателство за корупция и неуважение на закона, етиката, обществото и справедливостта”, смята Полфрийман.

На 28 декември 2007 г. в София той уби 20-годишния Андрей Монов, като го наръга с нож в гърба. Приятел на Андрей - Антоан Захариев, бе ранен от австралиеца. Полфрийман обясни, че видял как група младежи повалили на земята ром и решил да се притече на помощ. В първоначалните си обяснения подсъдимият не се призна за виновен.

На 2 декември миналата година СГС го осъди на 20 години затвор. В мотивите си съдът посочи тогава, че убийството на Андрей Монов е извършено по хулигански подбуди. Магистратите присъдиха австралиецът да плати и 450 000 лева по гражданските искове – по 200 000 лева за родителите на момчето - Христо и Аксения Монови, и 50 000 лева за Антоан Захариев. Австралиецът обжалва.

Миналата година Софийският апелативен съд (САС) реши да разпита отново петима свидетели по делото.