Един от хората, които оставят завинаги следа в екстремните спортове, е Дан Осман. Наричаният Господарят на гравитацията е от първите хора, осмелили се да се катерят соло по опасни маршрути без каквато и да е осигуровка. Той разчита само на ръцете, краката и здравата си психика. Сред пионерите е и на свободното падане с въже. Видеклиповете му вдъхновяват стотици негови последователи по цял свят, за които той става герой след трагичната си смърт.

Снимка: Facebook

Даниел Юджийн Осман е роден на 11-и февруари 1963 г. в Ориндж Каунти, Калифорния. Баща му е японец, спецполицай, потомък на древна самурайска фамилия, а майка му - американка. Още от малък Дан се занимава с айкидо, кунг фу и бушидо. Когато е едва на 12-годишна възраст обаче той открива и катеренето, което се превръща в голямата му страст. Тя става неизменна част от живота му, като в същото време той живее бохемски край езерото Тахо в Калифорния и работи като дърводелец на непълно работно време.

Постепенно започва да опитва нестандартни начини и да експериментира с тях. Прави скокове, включително с колело BMX, започва да катери и маршрути соло. 

Снимка: Facebook

Един от екстремните му опити води и до световен рекорд - прави 300 метра свободно падане, което спира с помощта на динамични катерачни въжета. Т.нар. "контролирано свободно падане" е сред любимите му експерименти, при който изпитва възможностите на екипировката.

Снимка: Facebook

Именно при такъв скок от Наклонената кула в Национален парк Йосемити Дан намира смъртта си. Трагичният инцидент се случва на 23-ти ноември 1998 г. по време на серия от подготвителни скокове. При един от тях въжето се къса и той полита в пропастта.

По-късно експерти от компанията Black Diamond, анализирали екипировката, заявяват, че грешката е била минимална - леко отклонение в изчисленията, което е довело до триене и разтапяне на динамичните въжета.

Негов приятел, помагал му в подготовката на скоковете, пък споделя, че месеци преди инцидента въжетата са били изложени на неблагоприятни климатични условия - включително дъжд и сняг, което най-вероятно е намалило здравината им.

Вижте още снимки в галерията >>

Дан Осман загива само на 35-годишна възраст. Тогава дъщеря му Ема е на 12 години.