Бъдещата детска болница вече има одобрен подробен устройствен план (ПУП), обявиха служебните министри на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и на благоустройството Иван Шишков. 

"Разписах заповедта за одобряване на подробния устройствен план за бъдещата детска болница и от днес вече има одобрен такъв план", каза регионалният министър. Здравният пък добави, че на терена ще има хотел за родители, търговска част, подземен паркинг "и ще се постараем болницата да е като най-добрите европейски детски болници". 

Министър Меджидиев припомни, че в началото на месеца беше подписано споразумение с Европейската инвестиционна банка, чрез което ще бъде оказана помощ на страната ни в изготвянето на анализ на педиатричната грижа и на педиатричните потребности. Очаква се анализът да бъде готов най-късно до шест месеца, каза още министър Меджидиев и изрази надежда, че до края на годината ще има изработено задание и ще се изготви поръчката за проектиране на бъдещата национална детска болница.

"За да започне едно строителство, трябва да има подробен устройствен план. Теренът, който МЗ е избрало, е "в много добра територия чисто климатично, има изпълненото озеленяване, частта от възможността за строителство е много голяма и няма да има никакъв проблем при изграждането на болницата", допълни министър Шишков. Освен това теренът е в близост има минерална вода.

Здравното ведомство има ангажимент да започне събарянето на постройките, които сега са на терена, а след това предстои да се направи задание и да започне проектирането и реалното строителство на болницата, обясни още Шишков, който увери, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще помага, колкото е необходимо.

ПУП е за изграждането на детска болница в столичния район "Овча купел" - кв. "Горна баня". Теренът е около 40 декара, намира се до ортопедичната болница. Миналата година министър Меджидиев аргументира избора на локация както с добрия климат в района, така и с комуникационната свързаност с останалите части на София. 

В рамките на предвидения парцел за детска болница имаше два частни имота, но вече са подписани два предварителни договора със собствениците на тези имоти, припомни днес регионалният министър. 

"Ще изградим чисто нова болница - сграда, в която няма да се правят компромиси, направена с всички съвременни методи, с които трябва да се изгради детска болница. 

Близо 25 клинични структури се очаква да има в новата детска болница в София, каза директорът на Специализираната болница за детски болести "Проф. д-р Иван Митев" д-р Благомир Здравков, цитиран от БТА. Предвижда се детско спешно отделение, клиника за палиативно лечение на деца, научноизследователски център по педиатрия, симулационен център за обучение на медици, трансплантационен център за деца, детска онкохематология, кардиология и др.

Предстои обучение медицински сестри, здравни асистенти, детегледачи и други специалисти, обясни още д-р Здравков. По думите му в обозримо бъдеще ще има достатъчно персонал за всички структури на болницата.

Директорът на Специализираната болница за детски болести „Проф. д-р Иван Митев" д-р Благомир Здравков

Снимка: БТА

Проф. Елена Пенева, директор "Здравна инвестиционна компания за детска болница", посочи, че най-важен елемент е предварителният анализ на потребностите от детски здравни услуги в страната. Първият етап на безвъзмездно подпомагане от страна на ЕИБ е изготвянето на този анализ, който ще послужи за цялостното планиране на детските здравни услуги в страната. След анализа от ЕИБ ще предложат индикативна структура, която ще се уточни с педиатрите, а след това ще се прецени на какво експертно ниво е нужно да ни подпомогнат за изготвянето на заданието по проектиране, каза още тя.

"Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД е търговско дружество със 100% държавна собственост, уредено с Разпореждане на Министерски съвет от 21 юли 2020 г. Едноличен собственик на капитала на дружеството е държавата, представлявана от здравния министър. Предмет на дейността на дружеството е извършване на всички разрешени от закона дейности, свързани с организацията и контрола по изграждането и пускането в експлоатация на обект от национално значение "Изграждане на Национална многопрофилна детска болница".

Изпълнителният директор на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД проф. Елена Пенева

Снимка: БТА

Детската болница ще бъде обект с национално значение, обясни още той.