Окончателно е избран най-подходящият терен за изграждане на Национална детска болница, който отговаря на всички критерии, които бяха поставени за модерна европейска детска болница, съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният здравен министър Асен Меджидиев.

Теренът е 40 декара и се намира в Горна баня, район "Овча купел", близо до Ортопедичната болница.

Министърът посочи, че теренът е изключително подходящ, тъй като има много добър климат на конкретното място с много добър достъп. Той позволява да бъде построен и хотел за родители, рехабилитационен център и всички структури, според потребностите, които са заложени.

Министърът на регионално развитие инж. Иван Шишков допълни, че теренът е бил отреден за болничен комплекс. Изборът му е бил между пет терена, като единственият недостатък на този е бил частен имот, който е бил в средата на терена.Кметът на "Овча купел" е намерил собствениците. Направена е процедура по ЗУТ, така че частният имот да отиде в края на терена и така да има чиста собственост, за да се построи болницата.

Казусът е преодолян и вече има ясен времеви хоризонт за проекта, обясни министър Шишков.

По думите му предстои предварителен договор и имат уверение, че собственикът ще го подпише веднага след решението на МС. После за месец - два ще бъде променен ПУП, за месец и половина - два ще бъде утвърден. Ще бъде направено ясно задание, в което МЗ да възложи проектирането и след това да се започне със строежа на болницата", обясни процедурата министър Шишков.

Здравният министър каза, че в следващите месеци, през които предстои проектиране, екип на МЗ и инвеститора ще посетят няколко детски болници в Европа.

"Искаме детската болница да бъде на изключително високо ниво, няма да правим компромиси. Ще се строи чисто нова болница", заяви той.

 "Когато се прави върху нов терен - няма компромиси. Ще се изгради чисто нова сграда. В нея ще има всичко необходимо", категоричен бе и Шишков.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО