Дълги опашки се извиха днес пред пунктовете за ваксинация срещу коронавирус столичните болници ВМА и "Пирогов" - по т.нар. "зелени коридори". За имунизация обикновено се чака по около два часа.

"Зелените коридори" заработиха от днес, 30 април, и по тях се минава на имунизация до 9 май.

На страницата на Министерство на здравеопазването може да се намери списъкът на временните имунизационни пунктове за гореспоменатия период на "зелените коридори".

Прилага се главно ваксината на Pfizer/BioNTech. Но се поставя и втора доза от ваксината на "АстраЗенека" на вече получили първата от нея.

На 29 април бе поставен и рекорд в броя на имунизираните - почти 27 000 души, като общият брой на получилите първа доза ваксина надхвърли 800 000.

Вижте снимки от пункта за имунизация пред "Пирогов" >>

Масова и бърза ваксинация трудно ще се прави през личните лекари само. Затова и смятам, че тези "зелени коридори", които в момента ще действат в рамките на 10 дена, имат своето значение, каза директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

ВМА е създала организация, която избягва смесване на отделните потоци, както съобщиха от лечебното заведение. Всички граждани, желаещи да се ваксинират по "зеления коридор", ще имат достъп до ваксинационния център на ВМА през входа, намиращ се преди Спешното отделение на болницата.

За всички останали - съгласно фазите на Националния ваксинационен план и записаните чрез електронната платформа, достъпът е през централен вход на ВМА.