През март-април вероятно ще може да се започне с имунизирането на всички желаещи - това обяви пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев след пристигането на доставка от ваксината срещу Covid-19 на "Пфайзер" и "Бионтех". 

"До момента някои области са приключили с първа фаза на ваксиниране. Още от тази седмица в Пловдив, Бургас могат да започнат с втора фаза. Това ще стане може би след седмица-две и в София", добави Кунчев. 

Пристигналите днес дози са 18 720 и са наполовина от предварително обявените. "Само тази доставка на ваксини на "Пфайзер" е съкратена наполовина. Оттук нататък влизаме в график. Всеки, който е получил първата си доза от ваксината срещу коронавирус, ще получи със сигурност и втората - без значение от забавянето с доставките", увери главният държавен здравен инспектор.  

Той добави, че здравните власти у нас не споделят идеята на Великобритания да се правят колкото се може повече първи дози. По думите му нови хора се имунизират само когато има гаранция, че по-рано ваксинираните ще могат да бъдат обхванати от имунизационния календар окончателно. Днешната доставка на ваксини ще се използва паралелно за желаещи и в двете фази. 

В началото на февруари се очаква да пристигнат още 35 000 от препарата на "Пфайзер", а след това средата на месеца ще има и втора доставка от същата компания. Тогава вероятно ще се компенсират и количествата, които трябваше да пристигнат днес, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. 

През следващата седмица се очакват 4000 ваксини от производителя "Модерна". "Засега нямаме съобщени сериозни нежелани лекарствени реакции от тази ваксина. До миналата седмица имаме 19 общо, което е около 1 на 1000. Всички съобщени са несериозни, които са описани в общата харантеристика", допълни Кирилов. 

Относно предстоящите избори, Ангел Кунчев обясни, че близо 2000 ваксини ще са необходими за работещите в подвижните секции за гласуването. По думите му за предизборната кампания важат правилата, описани в заповедите на министъра на здравеопазването - спазване на дистанция, носене на маски и дезинфекция.