Новият председател е бил избран на провелия се на 8 юни 68-и редовен отчетно-изборен Събор на БЛС, съобщиха от пресцентъра на съюза.

Д-р Маджаров е заявил, че ще се бори за повече пари в здравеопазването, макар да не може да обещае нищо в този момент.

Новият председател е изтъкнал, че важен елемент от ефективността на системата е елиминирането на разделението на лекарите на такива в доболнична и болнична помощ, на работещи в частни или държавни структури.

В надпреварата за председателския пост са участвали четирима кандидати - д-р Венцислав Грозев, досегашният председател на БЛС, издигнат от РЛК Плевен, д-р Георги Тодоров, номиниран от РЛК Варна, д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС от 2009 г. до 2015 г., кандидат от РЛК Русе и д-р Иван Маджаров, член на досегашния УС на БЛС, с издигната кандидатура от РЛК Пловдив.

При първото гласуване д-р Маджаров взе 188 гласа, а д-р Венцислав Грозев - 136 гласа. Д-р Цветан Райчинов и д-р Георги Тодоров взеха съответно по 35 и 33 гласа на първия тур.

След първия даден вот от делегатите на Събора, д-р Венцислав Грозев и д-р Иван Маджаров се явиха на балотаж. С 212 гласа на 170, председателският пост отиде в ръцете на д-р Маджаров. Действителните бюлетини бяха 382, а регистриралите се кандидати към същия ден - 404, съобщиха още от БЛС.