Коронакризата разтърси света - зараза, пандемия, ограничения, умират хора - млади и стари. Житейски трагедии колкото искаш. Но нали все пак НИЕ сме хора. НИЕ движим света напред. НИЕ правим много неща - орем, сеем, жънем, караме коли, летим и какво ли още не. Но НИЕ някак забравяме, че на тази Земя не сме сами.

Отглеждаме животни, колим ги, за да ги ядем. Кога ни е жал, кога - не. Но сега се гърчим и се молим да не ни хване "короната", защото покрай нас "яко умират хора и яко ще се мре". Нали така. Но, всъщност, на кого му пука.

Отглеждаме 100 000 прасета в свинеферма, защото трябва да има месо на масата. Идва Африканска чума по прасетата и какво правим? Ваксинираме прасетата ли... Не. Даваме им лекарства ли - не. Вкарваме ги в болница ли - не. Избиваме ги.

Гледаме кокоши и пилета. Идва птичи грип - избиваме ги.

Гледаме крави и овце - идва някаква и там лоша болест и ги избиваме.

А какво ли си мислят прасетата, кокошките, кравите и овцете сега, ако могат да ни гледат. Дали не се радват, че "яко мрат хора". Тези, дето ги колят тях просто така. А?

Дали на лъва, който гледа и на човека, и на прасето просто като "обяд", му пука, че умират хора. Едва ли?

Дали пък таза пандемия няма да ни накара да се замислим за пустото препускане в стремеж и ламтеж за пари, власт, имоти и квито се сетите други комерсиални глупости?

Та по този повод се сетих и за един протест срещу геноцида срещу прасетата. Преди години по Коледа се състоя такова нещо пред НДК. В заявката за протеста тогава беше обявено, че ще бъдат пуснати прасета да квичат по мегафони на НДК, а фонтаните пред Двореца на културата ще бъдат оплискани в кръв, защото и "... те искали да живеят така, както и ние".

Веднъж пандемията изтребва животните чрез хората, защото ги колим, а друг пандемията направо мори хората, защото няма кой да ги...

Ето това е животът. Еволюция или т.н. хранителна верига. Какво е хранителна верига - поредица организми в дадена екосистема, която служи за пренос на хранителната енергия.

Организмите, "по-ниско" в хранителната верига са източник на енергия за други организми на "по-високо" ниво. С други думи хранителната верига показва преноса на енергия от един организъм към друг.

Какво ли щеше да е, ако прасетата бяха над нас... Със сигурност щях да квичат по-щастливо.