В три овцеферми в община Болярово са констатирани случаи на болестта "чума по дребните преживни животни", съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол д-р Николай Георгиев.

Едно животно е умряло, а други две са в тежко състояние. За да се спре разпространението на смъртоносната болест около 700 овце и кози и техните приплоди ще бъдат хуманно евтаназирани и загробени в близост до фермите, допълни Георгиев.

Болестта прониква за първи път в нашата страна, засега не е известно откъде е пренесена заразата. Вирусът е силно устойчив на външни влияния, може да се съхрани дълго време и да се предаде на диви животни, но не е опасен за хората.

Взети са всички мерки за спиране на заразата в 3-километровата зона около огнищата на болестта, в 10-километровата зона за наблюдение, а също и в населените места по протежение на границата ни с Турция. Наложен е контрол върху забраната за транспортиране и продажба на овце и кози. Ветеринарни екипи от Ямболска и други области на страната ще прегледат всички дребни преживни животни в областта и ще вземат кръвни проби за изследване, съобщи областният управител Димитър Иванов.