Намаляването на административните тежести ще стане на базата на 12 електронни регистъра. Всички чиновници ще имат персонален достъп до тях и те вече нямат да имат право да изискват тези документи от гражданите. Те ще си правят справките по служебен път.

На първо място става въпрос за хартиените удостоверения за съдимост. Информацията е налична електронно и лесно може да се направи справка за нея, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев. Загубите за администрацията от премахването на тази услуга ще бъдат за около 3.8 млн. лв. Ще бъдат съкратени и служители.

Процедурата, чакането на опашки и плащането на такси, вече няма да се налагат. Дали това ще стане до седмици, зависи от необходимостта от нормативни промени, каза Дончев.

Промени в 2 наредби трябва да свържат кадастъра с имотния регистър в нова електронна система. По този начин ще отпаднат опашките за удостоверения пред тези 2 институции. Наредбите трябва да се направят от правосъдното министерство, с което се ангажира Цецка Цачева.

Нова електронна система ще бъде въведена и в КАТ. Ще намалеят опашките при регистрация на нови автомобили.

Дончев смята, че след облекчаването на тежестите с тези 12 регистъра ще последва структурирането на нови 10-15, което още повече ще облекчи бюрокрацията.

Премиерът Бойко Борисов даде срок от 1 месец да се предприемат нормативни и други промени за намаляване на административния натиск върху хората и бизнеса.

Той обяви, че плюсовете ще са много повече от загубите за администрацията, ще паднат и разходите. Ще се спестят 26 милиона човекочаса.