Четирима българи вече трети месец са в индонезийски затвор заради сбиване с други наши сънародници. Близките им твърдят, че не са получили адекватна помощ от консула ни в Джакарта, съобщи bTV.

Българите са задържани в ранните часове на 14 март на остров Бали. Според разказа им били там, за да подготвят сватбата на един от тях - Камен Томов от Девин.

"Имаше акция в нашия хотел, докато закусваме, влязоха над 50 човека с автомати... всички, които бяха бели, бяха свалени на земята, вързани с тиксо - ръце, крака, очите...", разказа Томов във видеовръзка.

Снимка: bTV

Четирима българи попадат в ареста. По думите им едва 40 дни по-късно разбрали причината - заради побой с друга група българи. Твърдят обаче, че не са участвали в сблъсъка.

"Нито познаваме жертвата, която е наранена, абсолютно нищо. Просто дойдоха полицаите, заключиха ни, направиха ни тараш на стаите, без документи да ни покажат...", каза Валентин Малкочев.

Българите подозират, че са арестувани, защото са европейци и искат да ги изнудват за пари. Оплакват се от много лоши условия в затвора.

Близките на задържаните пък разказват, че информация за случая достигнала до посолството ни в Индонезия едва в края на април. И че не получили адекватна подкрепа от консула ни там.

От външното ни министерство отговориха, че упреците към работата на посолството и консула са неоснователни.

"Упреците към работата на посолството и на българския консул в Джакарта са напълно неоснователни. Посолството следи развитието на случая от самото му възникване. Българският консул е в непрекъсната връзка с адвоката на задържаните български граждани и в сътрудничество с него е предприел всички възможни стъпки пред местните власти за по-бързо решаване на случая.

Снимка: bTV

До момента нашето посолство е извършило следното:

- Предложило е списък с адвокати, от който е избран защитник

- Съгласувано с адвоката посолството е изпратило писмо до полицията на остров Бали с искане за депортация на лицата

- Консулът ни в Джакарта е поискал от дирекция "Консулски отношения" на МВнР на Индонезия съдействие за депортация, както и българските граждани да не бъдат местени в затвора.

- Многократно е искано от индонезийските власти ускорено разглеждане на случая и информация за възможностите за освобождаване под гаранция.

Очаква се решението на прокурора дали ще повдигне обвинения срещу задържаните, гласи отговорът на Министерството на външните работи.