На 6 май, Гергьовден, честваме Деня на храбростта и празник на Българската армия. Празникът започва да се отбелязва още със създаването на Българската армия. На 1 януари 1880 г. с Указ № 1 княз Александър I учредява първото българско отличие - ордена "За храброст". Той е предназначен само за отличили се по време на война българи, проявили мъжество, героизъм и подвизи на бойното поле. С указ от 9 януари същата година се постановява честването на празника.

Отбелязването на Деня на храбростта и празник на Българската армия ще започне от 9.00 ч. с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин. Той ще бъде отслужен от патриарх Неофит.

По традиция празникът ще бъде отбелязан с Гергьовденски военен парад в София. Той ще започне в 10.00 ч. на площад "Княз Александър I", съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Във военния парад ще участват над 1000 военнослужещи от Въоръжените сили, 48 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски и зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили, и десет вертолета и самолета от състава на военната ни авиация. На площада ще премине и ретротехника от времето на Втората световна война, предоставена от колекционери от страната. За първи път в празничния ден жителите и гостите на столицата ще могат да разгледат образци на военна техника на Сухопътните войски, на статичен показ на ул. "Княз Александър I", а който проявява интерес към службата в редиците на Българската армия ще може да получи информация на щанда на Централното военно окръжие - част от националната кампания "Бъди войник".

Военният парад ще бъде командван от заместник-командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов. В парада ще участват Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили; знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и десет представителни блока с бойните знамена на - Военната академия "Георги Стойков Раковски", Националната гвардейска част, Националния военен университет "Васил Левски", 61-ва Стрямска механизирана бригада и 101-ви Алпийски полк - Смолян от състава на Сухопътните войски, на Военновъздушните сили, Военноморските сили, 68-ма бригада "Специални сили, Мобилната комуникационно-информационна система от състава на Съвместното командване на силите и Службата "Военна полиция".

При изпълнението на националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

В честванията на празника ще участват президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, висши офицери от Българската армия. Официални гости ще са заместник-министърът на отбраната на Република Северна Македония Беким Максути и директорът на Генералния щаб на Армията на Република Северна Македония генерал-майор Зоран Милески.

В 9.00 часа държавният глава ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия и ще положи венец пред паметника на Незнайния воин на площад "Свети Александър Невски" в София.

В 10.00 часа президентът Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия на площад "Княз Александър I".

Държавният глава ще произнесе тържествено слово по случай Деня на храбростта и празник на армията.

От 10.30 часа ще се състои традиционният Гергьовденски парад на Въоръжените сили.