Между 1500 и 4900 лв. ще бъде глобена фирмата за всеки участък, в който е установено, че битумът, с който са били запълвани фугите през есента, се е разтекъл. Към този момент такъв проблем е открит на 12 улици, ремонтирани от фирмата "ДЛВ" ЕООД, която е ангажирана с поддръжката на уличната мрежа в район "Подуяне". Това каза зам.-кметът по строителство в Столичната община Цветан Божинов, който посети един от проблемните участъци.


Попитан кой ще обезщети водачите, по чийто гуми се полепи битума, зам.-кметът посъветва потърпевшите да съставят протоколи с техните застрахователи.

Проблемът в кв. Сухата река" възникна вчера. Заради него беше временно спряно и движението на автомобили и автобуси на градския транспорт по ул. "Тодорини кукли" от ул. "Александър Екзарх" до ул. "Витиня" в район "Подуяне".


Заместник-кметът обаче не пожела да коментира отказа на част от застрахователите, които не желаят да поемат тази щета и твърдят, че тя може да бъде поета, само ако собственикът има автокаско и прикани хората да си прочетат договорите, които са сключили с тях.

Божинов увери, че отстраняването на дефектите по уличната настилка ще е за сметка на фирмата.

"Съжалявам за случката. Това е безпрецедентно при провеждането на ремонтите в столицата. Можем да наложим максималната глоба. Възложил съм на работна група в рамките на 5 работни дни да направи оглед и да прецени щетите. Тези щети ще бъдат предоставени за компенсиране на фирмата-изпълнител", заяви Божинов.

Случилото се в район "Подуяне" не е изолиран случай и такъв проблем възникна и на бул. "Дондуков", малко преди моста "Чавдар". Зам.-кметът заяви, че е запознат със случая и посочи, че са предприети същите мерки по обезопасяване.

От думите на Божинов стана ясно още, че пясъкът, с който са засипани проблемните участъци, се почиства от 20 ч. вчера и в рамките на денонощието той ще бъде премахнат, а след това улиците ще бъдат измити.

На въпрос дали мислят за промяна на тази технология, Божинов каза, че ако постъпи такова предложение от специалисти, те ще се съобразят с него. Божинов призна, че столичната община е приела извършените ремонтни дейности без забележка през есента и затова ще потърсят отговорност и от строителния надзор, извършил контрол върху дейностите.

Тодор Василев от фирмата изпълнител каза, че в момента се уточнява на какво се дължи възникналият проблем и увери, че вътрешната им проверка е установила, че няма пропуски в технологията по полагане на материала.

"Това е рутинна и стандартна процедура за всяка година преди започване на зимния сезон. Това, което виждате, е полагано преди повече от 7 месеца. Това, което се случва, е прецедент, както и за нас, така и за всички улици, които сме обработвали. Проблемът не е възникнал на всички улици, а само на част от тях. Ние сме взели лабораторни анализи, които трябва да установят откъде произтича проблемът", обясни Василев и уточни, че материалът пристига готов за употреба и няма необходимост то тяхната намеса.

Той добави, че пясъкът е бил поставен, за да фиксира разтопената смес и подчерта, че следващата стъпка е битумът да бъде отмит.