Основни улици в район "Подуяне" се затварят поетапно за обработка с пясък и почистване. Причината е разтапяне на битума, който през есента е положен по пукнатините в асфалтовата настилка е сгрешена технология. Това е технология, която от години се прилага в София - по този начин преди зимата настилката се запечатва, което предотвратява влизане на вода и разрушаване на асфалта. Това съобщи във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Снимка: Булфото

Обработката на пукнатини е извършена от фирмата "ДЛВ" ЕООД, която изпълнява текущия ремонт и поддръжка на уличната мрежа в район "Подуяне".

След като битумът от пукнатините се е разтопил, той е разнесен от преминаващите автомобили по голяма част от пътната настилка. Затова вече се почиствали целите пътни платна от екипи на фирмата изпълнител и почистващите компании.

Снимка: Булфото

"Най-вероятната причина за разтапянето на битума е сгрешена технология на приготвянето му, което е довело до реакция при малко по-високите температури. На фирма "ДЛВ" ще бъде наложена 100% санкция от абонаментната такса за района, както и неустойка за всички причинени вреди, които ще бъдат изчислени. Всеки гражданин, който констатира повреда в гумите на автомобила си, може да извади протокол от застраховател, който ще предявим към фирмата изпълнител", пише още Фандъкова.
Снимка: Булфото