Това става ясно от съобщение на Църковното настоятелство при митрополитски храм, предаде БГНЕС. 

Вчера се разбра, че EVN може да спре тока на митрополитския храм "Света Марина" заради неплатена януарска сметка от близо 3000 лв.  От храма коментираха, че сметката е близо 4 пъти по-висока спрямо тази за декември. Те са подали жалба до енергодружеството, но от там все още нямали отговор, затова и са започнали да събират дарения за погасяване на сметката за ток.

"Днес Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай дари на църковното настоятелство при храм "Света Марина" една от малкото си лични вещи, с които има право да се разпорежда – часовник ("Ролекс"), с молба той да бъде продаден, а с получените пари да бъде платена сметката за ток. В случай, че при продажбата се получи по-голяма сума, разликата да бъде използвана за благотворителност", пише в съобщението на Църковното настоятелство, подписано от неговия председател и епархийски духовен надзорник Архимандрит Арсений.

Оттам изказват благодарност и към всички вярващи миряни, направили до момента целеви дарения, които с тяхно съгласие ще бъдат използвани за заплащане на следващите сметки за ток на църквата. 

Междувременно говорителят на EVN Петър Костадинов заяви пред радио Пловдив, че няма да бъде спиран токът на митрополитския храм, въпреки дължимата сметка от близо 3000 лева. Той потвърди, че от страна на Митрополията срещу дружеството е подадена жалба, по която все още няма становище.

Костадинов обясни, че независимо от резултатите от насрочената проверка на храма ще бъде дадена възможност за разсрочено плащане на електроенергията. Такава възможност съществува и за битовите абонати, припомни говорителят на EVN. Тези, които не могат да си позволят да внесат цялата дължима сума за януарската си сметка наведнъж, могат да подадат молба за разсрочването й и да договорят погасителен план с дружеството.