В събота около 9.32 ч. в Районното управление на полицията в Созопол е получено съобщение за удавен човек на централния плаж в Черноморец, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Бургас. 

Установено е, че удавникът е 60-годишен мъж от ботевградското село Врачеш, който решил да влезе в морето на неохраняемия централен плаж. Смъртта е констатирана от екип на Центъра за спешна медицинска помощ - Созопол, а трупът е откаран за аутопсия в МБАЛ - Бургас.

Няколко часа по-късно - около 17 ч., 22-годишен младеж се удавил в района на разкопките до "Старото училище" в Созопол. Момчето скочило от скалите в морето в неохраняема зона, след което около 20 минути правило опити да изплува. Тялото му било открито в неделя в залива на градския плаж в Созопол.

Третата жертва е 47-годишен унгарски турист, който се е удавил в неделя. Трупът му е забелязан в морето на плажа пред хотел "Бургас" в Слънчев бряг. Той е влязъл да се къпе при бурно море и след като е нямало спасители на плажа. Смъртта е констатирана от екип на Центъра за спешна медицинска помощ – Несебър.

49-годишен софиянец, който почивал в квартира в Черноморец, пък се е удавил на плажа "Вромос". Сигналът е получен в созополската полиция в 14.30 ч. вчера.

От Водноспасителната служба в Бургас съобщиха още в събота, че това е най-лошият ден от началото на лятото. Вятърът достигна до 60 км в час, а вълните - до три метра. Къпането през почивните дни на бургаския плаж бе абсолютно забранено, а флагът- червен.

Днес забраната за влизане във водата също е в сила, каза началникът на Водноспасителната служба в областния град Николай Иванов, цитиран от БТА. Той обясни, че къпането е забранено дори в неохраняемите зони и днес общинска полиция глобява нарушители. В Бургас през почивните дни не са допуснати инциденти. Спасителите на плажа правят всичко по силите си, за да не допускат хора в бурното море, каза още Иванов.