Хипотетичната опасност да настъпим някой скрит в тревата продукт на отделителната дейност на разхождани домашни любимци съществува.
За разлика от тази, опасността от ухапване от кърлежи е съвсем реална, ако  не бъдем внимателни.

Кърлежите са много слабоподвижни, но умеят да изчакват дълго и търпеливо подходяща жертва. Затаени в тревата или ниските клони на храсти и дървета по поляните и парковете, те често дочакват подходящ гостоприемник: гризач, куче, котка или човек и се впиват в кожата му, за да смучат кръв, която е жизнено важна за да се нахранят и продължат рода си.

По този начин те пренасят от един гостоприемник на друг няколко опасни болести, най-известните от които са Кримска треска или лаймска болест.
Разбира се, не всеки кърлеж е преносител, но опасността е реална и при ухапване е добре да се обърнем към личния си лекар.

Неправилно изваден паразит може да докара по-сериозни проблеми в мястото на ухапването, затова, ако  не сте сигурни в способностите си да го извадите както трябва, по-добре се обърнете към специалист.

Предпазните мерки са в посока да възпрепятстваме достъпа на паразитите до откритите части на кожата, като например си увием врата с шал или запашем панталоните си в чорапшите.
Подобни мерки едва  ли  са естетични и практични в топлите пролетни дни, затова съществуващите репеленти срещу насекоми са много по-добро решение.

Хубаво е незабавно, ако  все още не сте го сторили, да обработите и домашните си любимци, не само кучетата, но и котките, с траен и доказан репелент, с действие до няколко месеца. 
Дребният разход от няколко лева е ниска цена за спокойствието и здравето на четириногите ви приятели и вас самите!