За момента имаме едно сравнително спокойно лято в смисъл, че типичните летни инфекции не са се активирали чак толкова много, не е висока заболеваемостта нито от бактериални, нито от вирусните инфекции. Наблюдава се обаче по-висока заболеваемост на кърлежопреносими инфекции и детска шарка (варицела). Това заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Дир.бг.

- Д-р Кунчев, започна ли сезонът на летните вируси и кои са рисковите зарази през този сезон?

- От бактериалните инфекциите най-често през лятото се срещаме с някои ентероколити, предизвикани от ешерихия коли, салмонелози, дизентерии. А в частта на вирусните инфекции широко разпространени са ентеровирусите. Те са много голяма група, която включва много и различни вируси, тук са вирусите на хепатит А и на полиомелита, но те са по-специфични.

Към момента можем да говорим за по-висока заболеваемост на други групи заболявания. Едната са детските шарки, тъй като тази година имаме по-висока заболеваемост, а другата са кърлежоприносимите инфекции. Последните са характерни за сезона, тъй като основният вектор, който ги пренася, са кърлежите, а сега е техният сезон. Очакванията ни са, че тази година ще са малко повече, се оправдаха, основно на базата на влажната пролет, а бих казал и на влажното лято, защото вече започна. Много буйна растителност, храсти, високи треви, които, съчетани с животни, създават най-добрите условия за развитието на кърлежите.

- Къде са най-разпространени кърлежоприносимите инфекции?

- В зависимост за какво заболяване говорим, има известни географски разлики. Тези инфекции са ендемични, имат любими райони, макар че във времето тази граница се размива.

Ако говорим за Марсилската треска, най-характерните места на разпространение са Южна България, Тракийската низина, долините на реките Марица, Струма, Места, както и Черноморието, особено южното. И действително, и тази година по-големият брой случаи все още са в тези райони.

При Лаймската болест е малко по-широк обхватът. Тя се среща често и в Североизточна България - Варна и Добрич, в Централна и Северна България - Велико Търново, Габрово, Плевен, но и на много други места, включително и в столицата и Южна България.

По-важното за нас е каква е заразяемостта от кърлежите. В различните райони тя е различна. Движи се между 5 и 10 до 15-20%. Разбира се, не всяко ухапване от кърлеж води задължително до някакво заболяване. В огромната си част, ако навреме се премахне кърлежът - още в първите няколко часа, той не предава заболяване.

- Ако човек е ухапан от кърлеж, какви са първите мерки, които трябва да предприеме?

- Да, практическите мерки са най-съществени и най-важни. В случаите, когато ухапването е станало по време на излет, някъде в планината, по време на риболов или на екскурзия, достигането до лекарска помощ не е толкова лесно и бързо, а то не е и необходимо в повечето случаи.

Просто трябва да се направи един оглед на тялото след разходката, тъй като кърлежите отделят обезболяващи вещества и рядко се усеща тяхното впиване. Възможно е да усещаме сърбеж на база на алергична реакция, но иначе не се усеща впиването. Така че затова е необходим оглед на тялото. Кърлежите обичат местата с най-нежна и най-тънка кожа, за тях е най-лесно да се впият там - по гънките, по рамото и при един оглед лесно може да ги намерим, те не са толкова дребни.

Ако е отскоро впит, много лесно пада. Можем да отстраним с пинсета или с ръка, но предпазена от ръкавица, някакъв найлон или хартия,  с леки обхващащи движения. Колкото по-рано кърлежът се извади, толкова по-нисък е рискът от заболяване.

Ако става въпрос за втори, трети ден след ухапването, то тогава кърлежът е дълбоко впит в кожата, трудно може да се отдели, опасно е да го късаме, да го размачкваме, тогава всъщност създаваме най-високите възможности за заразяване. Затова в този случай трябва най-добре да търсим лекар.

- Какви са симптомите, ако вече се е получило заразяването?

- Това също е важно от практическа гледна точка, защото при някои от заболяванията, по-специално при Лаймската болест, има някои характерни признаци, които могат за бъдат разпознати от неспециалист, от самия заразен. Обикновено на мястото на ухапването се образува едно червено движещо се петно, което се увеличава, а в средата избледнява, като на втората-третата седмица виждаме червени дъги около мястото на ухапването. Това е в случаите, когато заболяването се развива по класическия начин, възможни са обаче и други форми, които трудно се разпознават.

При Марсилската треска има друг патологичен признак - появява се едно черно петънце, но клиничната картина е много по-изявена - безапетитие, отпадналост, температура, главоболие и човек обикновено по-бързо търси лекар.

Докато при Лаймската болест коварната й страна е, че в началото няма някакви особени признаци, лесно може се пропусне и много късно да се прояви. Като казвам късно, не говоря за месеци, а за години, понякога и след 20 г. Тогава лечението е много трудно, води до тежки заболявания, засяга най-вече нервната система и може да доведе до сериозни последици, дори до смърт.

- Каква е заболеваемостта от Лаймска болест и Марсилска треска годишно у нас?

- Бройката е различна. И при двете заболявания варира от 100-150 до 200-300 души, като Лаймската болест е по разпространена. Бройката не е малка, а и не е реална, защото при доста хора минава скрито, не се разпознава, което не е фатално, стига да няма тежки последици.

- При какви случаи се стига до смърт?

- Става дума за хора, които имат силно увредено здраве, по-възрастни или с много хронични заболявания, при които това заразяване става причина за обостряне на съответното им заболяване. Иначе при млади хора рядко се стига до фатален край.

- Какво трябва да знаем за летните вируси, които ще ни атакуват това лято?

- Най-важното, което трябва да знаем, е, че и бактериите, и ентеровирусите не се предават по въздушно-капков път - чрез разговор, кихане, кашляне и т.н., а по фекално-орален. Това означава, че да възникне заболяване, трябва да погълнем определено количество причинители и то не малко, което най-често става със замърсени ръце, храна или вода. Така че, ключовото при този тип заболяване е лична и обществена хигиена. Затова подборът на заведението за храната е много важен. Понякога ние сме малко безкритични през лятото и сме склонни да купуваме храна от улични сергии, в които е видимо, че продавачът няма къде да си измие ръцете, че няма хладилна витрина. А хладилната верига е ключова важна, защото дори храната да е с малки причинители, те няма как да се развият.

Например, една застроена супа с яйце, което е имало салмонелоза, ако е стояла два-три часа на стайна температура, може да даде възможност да се отделят голямо количество токсини и съответно да възникне заболяване.

- Случаите на салмонелоза не зачестиха ли твърде рано тази година?

- За съжаление, бяхме свидетели на 2-3 епидемични взрива в страната и то организирано. В София 2-3 детски градини бяха засегнати, което е много обезпокоително. Трудно се стига до конкретния причинител. В случая ставаше дума за кухня-майка, която зарежда много градини, но това възникна само в няколко, а не във всички. Тук точно механизмът, за който говорихме преди малко, може да обясни нещата т.е. храната е била в известна степен замърсена, но там, където не е била съхранявана правилно, се е стигнало до по-широко разпространение.

Специално при салмонелозата ключови рискови продукти са яйцата и пилешкото месо. Затова другото, което препоръчваме е тяхната термична обработка. В никакъв случай да не си позволяваме да ядем слабо термично обработени месо и яйца, защото минаването им през висока температура ги прави безопасни.

- Напоследък сме свидетели на десетки наводнения от поройни дъждове. Какви са съветите Ви към хората, как да се предпазят от инфекции?

- В случай на наводнение опасността е значителна по отношение на заразните болести. Само че тук, мерките са по-скоро в ръцете на местните органи, по-малко са във възможностите на обикновения човек. Единственото, което може да се препоръча, е да не се консумира храна, която е била залята от повърхностните води в дома. Много е важно и питейната вода да е доказано чиста. В случаите на големи наводнения често става смесване на канални с питейни води при неизправни и стари тръбопроводи. Така че ползването на бутилирана вода е за предпочитане.

- Какви са рисковете от морбили по време на почивка в чужбина?

- За съжаление през последните години заболеваемостта от морбили е много висока и в Украйна, и в Румъния. Сега има много случаи в Сърбия, в Гърция. Но не само в тези страни, има в Италия, във Франция. Така че възможността да се срещнем с морбили не е малка. Тук има едно правило и то е добър имунизационен статус. Ако детето е получило съответните ваксини навреме, то 99% е сигурно, че е предпазено от заболяването и спокойно може да се предприеме пътуване.

- Да се притесняваме ли за здравето си заради регистрираните огнища на птичия грип у нас и на африканска чума по свинете в Румъния?

- Африканската чума по свинете не се предава на хората. Тя обаче е много тежко заболяване сред животните и води до много големи икономически загуби.

Що се отнася до птичия грип нещата са по-сложни. Тези щамове, с които в момента се срещаме, много рядко се предават на хора. Това става при много силен, много интензивен контакт с птици, при хора, които работят с птици във ферми или на пазари. Затова има предписание за работа с птици и животни, за работно облекло, с което да не се седи в дома, както и да не се вкарват в дома, дори и за малко, домашни птици. Често възрастни вкарват малки пиленца в дома си, за да могат да им се порадват децата, но това е опасно. Такива случаи на заразени хора с птичи грип се отчитат почти всяка седмица, за щастие не в България, обикновено в Китай и Югоизточна Азия. Тук по-големият риск е да не се промени постепенно щамът на птичия грип, така че да се предава много по-лесно на хората.