Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" остро критикува страната ни, наред с още 13 държави членки на ЕС, за нарушаване на човешките права в рамките на борбата с тероризма, съобщава Offnews.

Докладът е съставян в рамките на две години и проследява изготвянето на законодателство както на държавно, така и на европейско равнище. 

Коментирайки случая с Абдуллах Бююк от организацията казват, че са налице всички черти на неправомерно предаване, въпреки съществуващия риск от изтезания за екстрадирания. "Амнести" акцентират на факта, че Бююк е предаден въпреки по-ранни решения на съда той да не бъде извеждан от страната заради необоснованите твърдения на турската страна и липсата на гаранция за честен съдебен процес.  

"Почти веднага Абдуллах Бююк бе тайно предаден на турските власти и прехвърлен в Турция, без процес, включително възможността да се консултира с правен съветник или семейството си, или да инициира обжалване срещу предаването", се казва в доклада, в който се цитира и омбудсманът Мая Манолова, която определи експулсирането на Бююк като противоречащо на българската конституция и международното законодателство. 

Тогава Манолова не присъства на експулсацията, както предвижда законът. От МВР обясниха случая с факта, че турският гражданин притежавал документи с изтекъл срок. 

Правозащитната организация също така критикува и Закона за противодействие с тероризма, още във вид на законопроект по време на съставяне на доклада, както и Наказателния кодекс, които дават прекалено широка дефиниция за тероризъм, пишат от Offnews.

Oт "Амнести" твърдят, че на фона на расизма и нетолерантността към малцинствата в страната, като бежанците, ромите и мюсюлманите, които често се приемат за членове на терористичните групировки, неясните дефиниции за тероризъм и терористичен акт могат да бъдат използвани за проследяване, наблюдение и преследване на хора от тези малцинства, без да има доказателства за вината им.

През август 2016 г. бизнесменът Абдуллах Гюлен, когото властите турските власти търсеха заради съмнения, че е финансист на организацията на противника на президента Ердоган Фетхуллах Гюлен, бе върнат в Турция с мотива, че е изтекъл законовият срок, в който може да пребивава в България