Софийският градски съд определи като „неоснователно" искането на прокуратурата за задържането на противника на Кремъл Николай Кобляков.

Дипломираният физик и юрист от Московския държавен университет от години живее и работи във Франция.

Въпреки че има бизнес интереси в различни сфери, Николай Кобляков е известен преди всичко с друго - той е основател на организацията „Свободна Русия", която от години протестира срещу президента Владимир Путин и в подкрепа на руски опозиционери и политически затворници.

Той недоумява защо е бил арестуван в София, а не в Париж, след като е бил обявен за издирване от Интерпол.

Това е най-интересният въпрос! Много по-лесно е да ме намерите в Париж - там живея, там работя, хората ме познават... Но според мен, руснаците все още усещат, че в София им е много по-лесно да правят каквото пожелаят”, сподели Кобляков.

Според руското федерално следствие през 2004 г. той съдействал на бившия шеф на руското външнотърговско обединение „СтанкоИмпорт" с цел да присвои задграничните активи на предприятието.

Не знаех, че съм обвинен! Не и преди да ме арестуват тук. Руснаците твърдят, че ме търсят от 2012 г., а през това време аз дори си смених руския паспорт, многократно давах интервюта за различни медии, всички знаеха къде съм.

Очевидно е, че руските служби просто са чакали да напусна Франция и да посетя страна, в която ще могат да заобиколят закона
”, смята опозиционерът.

"Но това, което ми хареса особено, е, че ако бях в Русия, щях да бъда пребит или дори убит. Въпреки убежденията ми, българските служители на реда се държаха напълно професионално”, категоричен е правозащитникът.

Николай Кобляков ще остане в България поне още 40 дни, докато приключи делото за екстрадицията му.