Проучването е от септември 2012 до март 2013 г. Данните за България са получени чрез национално изследване сред 1002 души, предаде БТА.

Основните констатации сочат съдебната система като най-силно засегнат от корупция сектор - стойността на индекса й е 4,4.
В предишното проучване е бил 4,3, при максимална стойност 5.

Водещи места в изследването за България имат също здравеопазването (4,2) и политическите партии - също с оценка 4,2.

Докато партиите "традиционно" са в челните позиции, здравеопазването е включено за първи път и получава силно негативна оценка.
Най-добра оценка имат образованието (3,4), неправителствените организации (3,2) и въоръжените сили - 2,9.

Изследването констатира, че докато за целия ЕС водещо място в негативната класация заемат партиите, в България (както и в Словакия) институциите от съдебната власт са оценени като най-силно натоварени с корупционен риск.

8% от българите са платили подкуп в институции.

През 2013 г. 17 процента са платили подкуп на полицията, 13 процента - на институциите от съдебната система, 7 процента - за здравеопазване.

Основните причини са две - за 38% това е било необходимо, за да бъде ускорена дейността на институциите, а за 30% е била единствената възможност да получат адекватно обслужване.

Тези фактори показват, че водещ фактор за разпространение на корупцията е неефективната работа на публичните институции, констатира докладът.

Като фактор обаче се посочва и специфичната обществена култура, която толерира корупция - 27% от хората са платили подкуп от благодарност.

За 59% от българите няма смисъл да дадат сигнал за корупция, защото няма да има резултат, 28% се страхуват от последиците, а 13% не знаят къде да подадат сигнал.

Изследването показва и нарастване на критичните оценки на българите за усилията на институциите да борят корупцията - докато през 2010 г. 42% от гражданите са оценявали като много ефективни или относително ефективни тези действия, то през 2013 г. само 16% оценяват антикорупционните действия на правителството като ефективни.

По света

Над половината хора в света са на мнение, че корупцията се засилва от две години насам, показва докладът на "Трансперънси интернешънъл".
В анкетата "Световен барометър за корупцията" сред 114 000 души от 107 страни показва и криза на доверие към политическата класа, предаде Франс прес.

27 на сто от участниците заявяват, че през последните 12 месеца им се е наложило поне веднъж да дадат подкуп, за да получат услуга от държавно учреждение или институция.

От организацията твърдят, че корупцията в бедните страни е два пъти по-висока, отколкото в развитите държави, пише Би Би Си, цитирана от "Фокус".

В 51 държави партиите са смятани за най-корумпираната институция, а според 55% от запитаните правителствата обслужват частни интереси.

От организацията коментират, че гражданите вече по-строго преценяват дейността на управниците си срещу корупцията, отколкото преди финансовата криза от 2008 г.