По случая вече е образувана проверка в ГДБОП у нас.

Автобусът е пътувал от Прага за Варна. Взривното устройство е било намерено в багаж без пътник, съобщиха БНР и bTV.

Проверката била провокирана от странна миризма. Шофьорите спрели, за да огледат, и тогава се оказало, че в багажното отделение има един куфар в повече. Когато го отворили, намерили разлята туба с бензин и бомба. Шофьорите веднага подали сигнал в полицията.

На мястото е бил изпратен сапьорски екип, който е обезвредил бомбата.

Вижте снимки>>>

"Взривното устройство е било в сак на пътник с билет от Прага за Братислава, който слиза в Бърно и не се връща в автобуса. Все още нямам информация дали този човек е намерен. Казаха ни, че сме извадили късмет, че тубата се е разляла и самата течност е почнала да тече в багажника", обясни Драгомир Петков, собственик на фирма "Омега груп". Той каза още, че компанията му разполага със седем автобуса.

Позовавайки се на данните от унгарските служби за сигурност, собственикът на автобуса твърди, че самоделното взривно устройство е било с голяма мощност.
Пред "Дневник" и БНР Петков каза, че мъжът, качил бомбата в рейса, е чех или словак. Той допълни, че по европейските закони няма как да бъде проверяван багажът на пътниците.

Задействани са всички институции в Чехия, Словакия и Унгария, взети са отпечатъци от автобуса и от тубата, в която е било взривното вещество.

Пътниците са прекачени в друг автобус. Тази сутрин те пристигнаха в България. Общо 34 души са пътували от Прага за Варна, част от пътуващите са слезли в Русе. Сред тях е имало и румънци. Друга част пък пристигнаха в София.

Шофьорът на автобуса и един от пътниците, които пристигнаха тази сутрин на Централна автогара - София, разказаха, че човекът, който е поставил взривното устройство в багажника на българския автобус, е бил на възраст около 25 години, в нетрезво състояние, миришел е на алкохол и е бил с шапка на главата. В момента обаче няма яснота за неговата народност, произход, както и каква е била целта на поставянето на бомбата.

Петър, който е бил в автобуса с бомбата, разказа какво се е случило пред БНР:

"Тръгнахме от автогарата в Прага и пътувахме за България, по едно време започна да мирише на ацетон, на бензин, на химикали. Шофьорите попитаха пътниците, дали не са сложили нещо в саковете си. Стана ясно, че няма. Спряхме да качим други пътници, а въпросният човек с бомбата слязъл и повече не се върна. В Будапеща, в Унгария, спряхме да направим почивка, отвориха шофьорите багажника, видяха проблемния сак, който беше мокър отдолу, а когато го отвориха, вътре в него имаше самоделна бомба - 5-литрова туба, омотана с черно тиксо, кабели, часовник с таймер отгоре върху тубата".

Началникът на автогарата във Варна Веселин Михайлов пък каза, че намерената бомба в автобус на фирмата "Омега груп 48" не е първият инцидент с превозно средство на същото дружество.

"С два автобуса разполага фирмата. Преди месец имаше инцидент в Чехия, в Прага. Имаше палеж на автобуса, който още стои там и го разследват. Сега вървят с този. Втори инцидент в продължение на два месеца. Палежът се предполага, че е умишлен, сега е в процес на доказване. Криминалистите в Прага го разследват, но не мога да кажа", коментира Михайлов.