Договор за партньорство между Българската телеграфна агенция и Регионалния исторически музей в София бе подписан днес от генералния директор на БТА Кирил Вълчев и директорката на РИМ-София Венета Ханджийска.

"Днес БТА разширява кръга на своите партньори с Регионалния исторически музей в София", каза Кирил Вълчев. Неслучайно с РИМ - София, защото това е един от най-старите музеи на България, макар и късно сдобил се с достатъчно пространство за своята експозиция, обясни той.

Вълчев допълни, че БТА вече има подписани партньорски договори с няколко музея в София и страната. Освен това се поддържа и рубриката "BG Археология", в която агенцията предоставя всякаква информация, свързана с археологическите открития в България.

Генералният директор на БТА припомни, че градският музей на София е създаден през 1928 г. по предложение на тогавашния кмет на София ген. Владимир Вазов. Музеят започва да събира колекция от старинни предмети и вещи от бита на софиянци. Сред хората, които се включват в инициативата София да има музей, са Петко Р. Славейков, Иван Вазов и Стоян Михайловски. Наред с Народния, Военно-историческия и Църковно-археологическия, музеят е сред най-старите музеи на територията на столицата.

"Още в далечната 1882 г. с писмо от 10 март Константин Иречек се обръща към Софийска община с предложение всякакви любопитни старини - като надписи, дялани камъни, антични съдове и други остатъци от древността да се събират в музей, след като се известява за тях в министерството на просвещението", разказа Кирил Вълчев.

Той допълни, че важна дата в историята на музея е 1952 година, когато той е възстановен като самостоятелна културна институция. През 1998 година Музеят за история на София се преименува в Софийски исторически музей, а от 2015 година е Регионален исторически музей - София.

В музея непрекъснато има и нови изложби освен постоянната експозиция. Културната институция помага и на редица музеи, които са най-вече в Софийска област - Самоков, Ботевград, Етрополе, Правец, село Витраре. Филиали на музея са Гробница на княз Александър I Батенберг, Експозиция за национално помирение, Археологическо ниво на базиликата "Света София", Къща-музей "Ненко Балкански", Триъгълна кула на Сердика, Археологически парк "Западна порта на Сердика", Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика, каза още Вълчев.

Генералният директор на БТА обясни, че с подписването на договора се уреждат авторските права на материалите, които БТА ще получава от музея. Освен това агенцията получава и подкрепа - с използването на творби на Обербауер, които са собственост на Регионалния исторически музей - София. Тях агенцията ще използва в историята на БТА, която ще бъде издадена този месец.

"Две от неговите произведения ще използваме със съгласието на РИМ-София, за да илюстрираме стара София. В годините, когато е била създадена БТА през 1998 г, тя още е нямала фотографски отдел и ние нямаме подходящи илюстрации. Така че благодаря на директора на музея доц. Венета Ханджийска за подкрепата за историята на нашата агенция", каза Кирил Вълчев.

Директорката на РИМ-София Венета Ханджийска каза, че подписването на договора за партньорство между БТА и РИМ-София се случва в годината, в която агенцията навършва 125 години, а музеят отбелязва своята 95-годишнина.

"Крайно време е всъщност да работим заедно и официално, не че не сме го правили и преди. Но по този начин ще обединим усилията си и официално в това да представим това културно наследство на столицата, да го популяризираме по най-подходящия и професионален начин с хора, които милеят за това от страна на музейните експерти и разбира се на специалисти журналисти в БТА", каза тя.

Тя обяви, че БТА може да разчита на техния богат фонд и за други свои инициативи и допълни, че ще се стараят да подават информация за активната си дейност, инициативите си, събитията, изложбите и образователните си програми.

"Благодарение на материалите, които вие ще ни предоставяте, БТА ще има възможност да разказва за столицата на България като за един от водещите европейски градове в историята. Включително и през последното столетие, защото във вашите колекции са каляски, които по нищо не отстъпват на тези, които са се движили в европейските градове, автомобили от времето на цар Фердинанд, мебели, които подреждат софиянци сред европейците през онези години, музикални кутии, та чак до лули", каза Кирил Вълчев. Той допълни, че материали от фондовете на РИМ-София може да се използват и в сп. "ЛИК".

Кирил Вълчев каза, че информацията за случващото се в музея ще бъде публикувано в емисиите и на български, и на английски език. Той показа двете произведения на Обербауер, които ще бъдат използвани в историята на БТА. За него се казва, че с фотографска точност е изобразявал гледките от София, обясни Вълчев.