Новият пресклуб на БТА в Свищов ще помогне новините от града да стигат до всички български медии, а най-значимите - в емисията на английски език и извън страната, каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев при откриването на 32-рия пресклуб на националната новинарска агенция.

Това е третият национален пресклуб на БТА извън областни градове в България - след Казанлък и Самоков. Изборът е естествен предвид населението на общината от 27 хил. души, което се приближава до населението на областни центрове, посочи Вълчев. Той изрази надежда, че новините от Свищов, достигащи на национално равнище, ще възстановят интереса към този забележителен град, който през последното десетилетие след икономическите кризи, отразили се на предприятията в града, е загубил десетина хиляди души, включително заради намалелите студенти в Стопанската академия "Димитър Ценов".

Вълчев припомни, че през 2021 г. БТА сключи меморандум за сътрудничество по случай 85-ата годишнина от създаването на висшето училище, дало на България мнозина отлично образовани икономисти - като гостите на откриването днес, родените в Свищов, Стефан Белчев и Лъчезар Спасов, ръководители на държавни одитни институции. Добър пример за завръщане на млад човек за постоянно в родния Свищов е и първият кореспондент на БТА - Лилия Йорданова, която трябва да се дипломира като журналист във Великотърновския университет, каза още генералният директор на БТА.

Градът до древната римска крепост Нове е с особено важно място за духа на съвременна България, защото от тук тръгват много първи неща за българите - като продължаващото да съществува първо българско читалище от 1856 г. и Тайното общество на Георги Раковски, в чийто устав от 1853 г. е залегнала идеята знамето на освободена България да е с днешните три цвята - бяло, зелено и червено, каза Вълчев. Свищов е първото населено място, освободено от турско робство на днешния ден през 1877 г., когато руските войски преминават Дунава, а по-късно император Александър Втори гледа следващите десанти от балкона на къщата, в която расте Алеко Константинов, допълни Кирил Вълчев.

Благодарение на този малък нов дом на БТА Свищов ще се включи и в разговорите за България и Европа, които националната ни новинарска агенция организира в пресклубовете. Един от тях всъщност е "свищовски", защото в тази 160-а година от рождението на Алеко Константинов БТА прави разговори из цялата страна за Алеко днес, водени от писателя Йордан Ефтимов - председател на журито, определило тазгодишния носител в международния конкурс за къс хумористичен разказ "Алеко", организиран от Фондация "Алеко Константинов", вестник "Стършел" и община Свищов. 160-те думи за Алеко на 160 знакови българи ще издадем в нарочен брой на списание ЛИК, но преди това ще обобщим през тази есен именно в новия Национален пресклуб на БТА в Свищов, каза още Кирил Вълчев.

При откриването водосвет за здраве отслужи отец Михаил. Лентата прерязаха генералният директор на националната агенция Кирил Вълчев, кметът на Свищов д-р Генчо Генчев, областният управител Георги Гугучков, писателят Йордан Евтимов, директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция Стефан Белчев и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция "Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове" Лъчезар Спасов.