БТА и фондация "Искам бебе" подписаха договор за сътрудничество за съвместна инициатива "Бебе навреме".

Време е сериозният акцент да бъде сложен не върху кампания за набиране на средства, промяна на законодателство, а върху една постоянна инициатива за информираност за причините, които водят до това една жена и мъж да не могат да имат деца, каза в Националния пресклуб на БТА генералният директор на агенцията Кирил Вълчев.

По думите му, поводът е, че утре е денят на родилната помощ, празник на акушер-гинеколозите, акушерките и неонатолозите. Вълчев добави, че датата е избрана заради Бабинден, който по стар стил се отбелязва на 21 януари.

По данни на НСИ през 2021 г. в България живеят 6 519 789 души, а през 1985 г., когато населението на страната ни е най-многобройно, те са били 8 948 649 души, посочи още директорът на БТА. По думите му два ключови фактора влияят върху броя на населението - раждания и умирания, и външна миграция. "Често пъти сме склонни да обвиняваме за тези данни основно външната миграция, което не е вярно", каза Кирил Вълчев и добави, че по-голям фактор е съотношението раждаемост и смъртност.

Демографското остаряване на България е изключително сериозно, посочи генералният директор на БТА. Населението на 65 и повече навършени години е над 1,5 млн. души, добави той.

По данни на преброяването през 2021 г. съотношението на влизащите в трудоспособна възраст и излизащите от нея е 61 на 100 души - на 100 излизащи от трудоспособна възраст, 61 влизат. През 2011 г. това число е било 71. През 2001 г. този коефициент е бил 124, коментира Вълчев.

Той отбеляза, че коефициентът на плодовитост бележи спад. Коефициентът на раждаемост на една жена в страната е 1,58 през 2021 г., а след Освобождението на България (1878 г.) средногодишно на 100 души са се раждали 3,7 деца, посочи генералният директор на БТА.

Едно от обясненията за по-ниската раждаемост е по-високото ниво на образование на жените. От това можем да направим един тъжен извод - излиза, че ние се учим да бъдем егоисти. Учим се как да си живеем само ние добре, смята Вълчев. Той цитира данни на Световната банка, обхващащи 190 страни, според които има 2,6 раждания на една жена.

"Броят на абортите също намалява, което е положителна тенденция, но обяснението е, че българите много добре са започнали да усвояват т.нар. контрацептивно поведение", каза Вълчев.

Средната възраст за раждане на първо дете в София е 30.5 години, а в Сливен - 22 години, каза Елена Лилова от социологическа агенция "Алфа рисърч", цитирайки проучване сред 400 жени, на възраст 18-30 години. Проучването е извършено през януари 2022 година. Общоевропейска е тенденцията за повишаване на възрастта на раждане на първо дете - 29,4 г., като в България е 27,5 г., посочи Лилова, позовавайки се на данни от "Евростат" от 2019 г. и от НСИ от 2021 година.

Близо 90 на сто от жените с висше образование в България раждат първото си дете на около 30-годишна възраст, а жените с основно и по-ниско образование - на около 22-годишна възраст. Най-късно раждат първото си дете жените, живеещи в София, а най-рано - в Сливен.

Препоръчителната възраст за раждане на първо дете е 21-25 години, каза д-р Георги Николов, председател на Българската асоциация по репродуктивна човешка ембриология. По думите му жените след 35 г. са "репродуктивно стари". Медицината не е всесилна, каза още той. Д-р Николов припомни някои от случаите, в които жени над 45-годишна възраст са родили първото си дете и са афиширали това събитие, но не са посочили, че това е станало, благодарение на донорски яйцеклетки.

От фондация "Искам бебе" поеха ангажимент в рамките на около година да осигурят безплатни изследвания на яйчниковия резерв за жени на възраст 18-30 години, както и спермограма за мъже на възраст 18-45 години. Радина Велчева, основател на фондацията, посочи, че е изпратила писма до всички министерства с настояване тези изследвания да бъдат напълно заплатени от страна на НЗОК. Изследванията струват по около 50 лева и това няма да натежи на държавния бюджет, каза още Велчева. По думите ѝ както досега са подпомагани хората с репродуктивни проблеми, така вече трябва да се мисли и превантивно, за да не се стига до тях. Доброволците към "Искам бебе" говорят с младите хора за това, че раждането на първо дете в млада възраст няма да попречи на кариерното развитие, каза още тя.