Историята, заяви Янаки Стоилов от парламентарната трибуна, показва, "че когато България взема решения под натиска на някой от големите началници, и след това търпи тежки поражения - рано или късно идва 9 септември".

Левицата излезе с декларация по повод на днешната дата, предаде БТА. В декларацията се предупреждава за реална възможност в Европа да възкръснат старите демони.

Налагането на решение от позиция на свършените факти, а не чрез принципни установени правила, подкопават международния ред, посочи Стоилов. Той направи кратък анализ на бежанската криза и евентуалните, според БСП, последици, отбелязвайки, че няма необятен дом, който да може да приюти всички желаещи, всички бягащи от войната.

ЕС и НАТО трябва да решат ще воюват ли последователно с Ислямска държава или ще участват в хибридна война срещу Русия, посочват още от БСП.

Девети септември 1944 г. сложи началото на революционни преобразования в българското общество, днес Европа и България имат възможност да извършат радикални промени - за социална справедливост, истинска солидарност и икономическо развитие, обобщи Стоилов.

След ретроспекция на социалните придобивки за хората по време на социализма депутатът отбеляза, че днес се утешаваме, че сме в ЕС, макар и на последно място.

Има и области на "значителен ръст" през последните години на прехода - на безработицата, на милионерите, на неграмотните, на емигрантите, които трайно напускат България, на броя на партиите, на банките, на болниците, на университетите, каза Стоилов, като добави, че същевременно с това намалява качеството на предлаганите услуги.

Миков: 9 септември отключи възможностите на България

Девети септември отключи възможностите за развитие на България, заявява председателят на БСП в обръщение във "Фейсбук", разпространено от пресцентъра на партията. По думите му днешният празник не е източник на комплекси, а на гордост за хората на лявата идея.

"Девети септември нареди страната ни сред победителите във Втората световна война и я спаси от нова национална катастрофа! Отключи възможностите за развитие на следвоенна България - малко вероятно до онзи момент и невероятно от съвременна гледна точка, със скорост и мащаби, които за няколко десетилетия я превърнаха в средноевропейска държава по огромната част от статистическите показатели и индекси на човешко развитие - икономически и социални. Нека и тази равносметка най-накрая стане част от обективния ни прочит", призовава Миков.

Той отбелязва, че 9 септември 1944 г. е датата на една революция и като всяка революция е едновременно величествена и жестока. Ние трябва да помним и великото, и непростимото, за да ценим едното и да не повтаряме другото, посочва председателят на БСП.

От десницата: Длъжници сме на жертвите

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък нарече 9 септември 1944 година ''мрачна историческа дата''.  Засега, а може би завинаги, оставаме длъжници на жертвите на комунистическия режим, заяви той от трибуната на парламента в декларация от името на ПГ на Реформаторския блок, предаде БГНЕС.

Обществото ни ще продължава да страда от спомена за политическото насилие. 9 не е просто мрачна историческа дата. Това столетие взе десетки хиляди жертви, репресирани, убити, затваряне от българската власт”, каза Радан Кънев.

Според него за 45 години страната ни е била откъсната от нормалните, европейски демократични ценности и това е режим, който ще остане неизбежно записан с черни букви в историята на нашата страна. Това е режим, който е изгонил стотици хиляди през телените мрежи извън пределите на България, добави Радан Кънев от името на РБ.

Няма как да забравим жертвите и репресираните от комунистическия режим, се казва в съобщение от СДС по повод на днешната годишнина от 9 септември 1944 година.

"Днес, 71 години след онзи 9-ти септември 1944 г., ние, членовете и симпатизантите на СДС, отново свеждаме глава на тази дата и се прекланяме дълбоко пред паметта на жертвите и пострадалите от деветосептемврийския преврат в България, когато на власт застава един от най-жестоките и антихуманни режими на управление - комунистическият", се казва в позицията.

Авторите припомнят жертвите на режима и репресивните действия и заявяват, че завинаги ще останат длъжници пред паметта на жертвите и репресираните.