Темата с включването на български граждани в списъка на украинския сайт "Миротворец" е на дневен ред в парламента днес. От парламентарната група на "Възраждане" настояха Народното събрание да приеме декларация по темата. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък обяви, че външната комисия в парламента е възложила на зам.-външния министър да проучи въпроса, от "БСП за България" внасят сигнал до ДАНС и искат изслушване на службите в ресорната парламентарна комисия. 

Депутатът Ангел Георгиев прочете текста на декларацията, на която от "Възраждане" ще предложат проект. В нея се настоява "българските институции да предприемат всички необходими действия за защита и подкрепа на българските граждани, попаднали в заплашителния списък на украинския сайт "Миротворец". Изисква се конкретно от Министерството на външните работи (МВнР) да използва всички дипломатически средства и механизми, за да постави въпроса пред международната общественост и чуждестранните ни партньори и да заяви категорична позиция в защита на българския национален интерес.

"Вече почти седмица слушаме оглушителното мълчание на институциите по повод включването на български граждани в списъка, който няма да е пресилено да нарека "списък за физическо ликвидиране", защото хора от него биват убивани", коментира Ангел Георгиев. 

По думите му МВнР мълчи, Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" също мълчат. Това мълчание е поводът от "Възраждане" днес да поискаме да бъде привикан в Народното събрание министърът на външните работи и вицепремиер Мария Габриел, за да обясни какви действия е предприело министерството, за да защити тези наши сънародници, посочи той.

Ангел Георгиев каза, че от "Възраждане" ще сезират прокуратурата и ДАНС, защото по думите му е изключително важно да се разбере дали агенти на Службата за сигурност на Украйна планират убийството на някои от включените в списъка в сайта "Миротворец". Той посочи, че ще изпратят писмо и до президента Румен Радев с настояване Националната служба за охрана да предложи охрана на тези наши сънародници, които са включени в списъка. Георгиев каза, че ще внесат и проект на декларация на Народното събрание и изрази надежда тя да бъде приета възможно най-скоро. 

По повод проекта на декларацията председателят на парламента Росен Желязков коментира, че трябва да проверят дали фактът, че тя е била прочетена от името на парламентарна група не възпрепятства възможността да бъде внесена като декларация от името на Народното събрание.

На 18 юли в декларация от името на ПГ на "Възраждане", лидерът на партията Костадин Костадинов заяви, че създателите на "Миротворец" и хората, които го попълват, трябва да понесат отговорност, дори наказателна. 

Председателят на парламентарната група на "БСП за България" Корнелия Нинова пък обяви, че внася сигнал до ДАНС и иска изслушване на службите в ресорната парламентарна комисия във връзка със сайта "Миротворец".

"Минаха няколко дни вече от публикуването на списъка с имена на българи в сайта "Миротворец". Позицията, която украинското посолство е качила на страницата си, е изключително цинична и неприемлива за нас и категорично настояваме българската държава да направи нещо", заяви Нинова пред журналисти в кулоарите на Народното събрание. Тя попита с какво депутата Кристиан Вигенин, журналисти и другите хора, посочени в този сайт, заплашват националната сигурност на Украйна. По думите ѝ информацията, която е качена там, е пълна с лични данни.

"Сайтът изпълнявал своята дейност във връзка със законодателството на Украйна. В кое нормално държавно законодателство по света се призовава към убийство и се качват списъци на хора с лични данни и се разпространява информация да бъдат убивани, където и да ги видите? И във връзка с международното право, което се спазвало от сайта. Това е пълен абсурд", коментира Нинова. По думите й това не може да продължава така, а и постоянно се попълва списъкът с нови имена на българи. Тя добави, че има страни в света, които са реагирали с искане този сайт да бъде закрит. "Така че, ако обичат, и българската държава, и посланичката, и някакъв контакт да се намери с г-н Зеленски", призова Нинова. 

Депутатът от "БСП за България" Кристиан Вигенин коментира, че не се страхува, а е по-скоро е разочарован и учуден от това, че вече в продължение на два-три дни българската държава не предприема нищо. Едва вчера вечерта на заседание на външната комисия започна дискусия, която се изрази в това, че другата седмица вероятно ще бъде поканена Мария Габриел в комисията и може би представители на службите, добави той. 

Настояваме българските граждани, които са в този списък, без значение на каква позиция са и каква професия имат, да бъдат извадени със съдействието на украинската държава, каза Вигенин. Той коментира, че разбира, че в Украйна се случват ужасни неща, но това не е причина така "на едро" да се включват по неясни критерии хора, включително с техните лични данни, в сайта. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин

Снимка: БТА

Пред журналисти по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че вчера външната комисия, на която той е председател, е възложила на зам.-външния министър Елена Шекерлетова да проучат въпроса, да говорят и с украинския посланик, кой стои зад сайтове като "Миротворец". "Абсолютно е недопустимо там да влизат журналисти, българи и съответно зам.-председател на Народното събрание. Очакваме службите да ни отговорят кой стои зад всички тези хора", подчерта Борисов. 

От страна на ПП-ДБ първата реакция дойде от страна на бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова. На журналистически въпрос преди дни дали е запозната със съдържанието на украинския сайт, където фигурират имена на български журналисти и общественици, тя каза, че не е запозната с подобни обстоятелства, но че "нито един човек не може да бъде заплашван заради това, че има различни политически убеждения". 

Вчера и президентът Румен Радев коментира въпроса, като поиска защита за българи в зловещия списък на "Миротворец". 

Коментирайки заплахата за убийство, отправена към министъра на отбраната Тодор Тагарев, държавният глава заяви, че е против заплахите за убийство срещу който и да е български гражданин и постави въпроса за редица българи, включени в списъка на украинския сайт на лица, сочени за врагове на Украйна.

"Когато имаше заплаха към Христо Грозев (български разследващ журналист от сайта "Белингкат"), държавата се задейства моментално с всички служби, с нашите партньори, за да гарантираме сигурността на българския гражданин. Очаквам българското правителство най-сетне да вземе отношение по този случай", каза Радев. 

Сред българските имена в сайта са тези на евродепутатите проф. Иво Христов и Елена Йончева, журналистката Велислава Дърева, лидера на "Атака" Волен Сидеров, анализатора доц. Валентин Вацев и др. 

Снимка: Булфото

Самата Елена Йончева напомни, че от февруари 2021 г. Европейският парламент настоява "Миротворец" да бъде закрит и това е било записано в резолюция по повод споразумението за асоцииране между Киев и Брюксел, приета на 11 февруари 2021 г. 

В т. 73 от нея се казва, че Европейският парламент "изразява съжаление във връзка с факта, че политическият климат в страната се е влошил, като сплашването, изказванията, проповядващи вражда и омраза, и политическият натиск се използват често за политически цели; настоятелно призовава властите да осъдят категорично и да забранят операциите на екстремистки и стимулиращи омраза групи и уебсайтове, например "Миротворец", които подклаждат напрежението в обществото и злоупотребяват с личните данни на стотици хора, включително журналисти, политици и членове на малцинствени групи", напомни още евродепутатът.