Президетът отправи остри критики към съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и номинирания от "ПП-ДБ" за кмет на София Васил Терзиев. Това стана след като държавния глава бе попитан от журналисти дали е възможно напрежението между него и управляващите да ескалира в навечерието на местните избори, включително и заради думите на Христо Иванов, който преди няколко дни сравни Радев с несменяемия президент на Беларус Александър Лукашенко, както и за думите на Васил Терзиев - "Човек, който би трябвало да е обединител на нацията, всъщност е мегафон на чужда държава" -  по повод изказванията на президента срещу "безродниците и нихилистите" при откриването на пилона на Рожен. 

Радев първоначално отвърна: "Не искам да слизам на това ниво на говорене с епитетите, които те употребяват." И продължи: "Но явно г-н Иванов прави всичко възможно, вкара в играта всички възможни карти, за да забравим по-бързо подлостта, с която той измами своите избиратели и предаде своите принципи и ценности. Знаете, че той извая целия си политически опит като борец срещу мафията, наречена от него "Борисов", и срещу задкулисието, наречено от него "Пеевски". А в момента той не просто се прегърна с тях, той им слугува".

По думите му Иванов "обилно и напоително" е обяснявал, че ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат държани извън управлението за дълго време. "Днеска той им подарява управлението и ще променя България заедно с тях", констатира той иронично.

По отношение на Васил Терзиев президентът отбеляза, че не е коректно да се съди за децата на работили за "Държавна сигурност" по техните родители.

"Това по-скоро е урок за хората, които дълги години осмисляха своето политическо битие с жестоко линчуване на всички, свързани с "Държавна сигурност", а днеска издигат точно такъв кандидат", коментира още той и допълни, че това осветлявало двойните стандарти, които практикуват "най-шумните представители" на българската политика.

"Що се отнася до самия кандидат, за мен човек, който предава родителите си, ще предаде и родината си", допълни президентът.

Радев поиска и защита за българи в зловещия списък на "Миротворец"

Коментирайки заплахата за убийство, отправена към министъра на отбраната Тодор Тагарев, президентът Румен Радев заяви, че е против заплахите за убийство срещу който и да е български гражданин. Той постави въпроса за редица българи, включени в списъка на украинския сайт "Миротворец" на лица, сочени за врагове на Украйна. "Когато имаше заплаха към Христо Грозев (български разследващ журналист от сайта "Белингкат"), държавата се задейства моментално с всички служби, с нашите партньори, за да гарантираме сигурността на българския гражданин. Очаквам българското правителство най-сетне да вземе отношение по този случай", каза Радев.

Сред българските имена на сайта са тези на евродепутатите проф. Иво Христов и Елена Йончева, журналистката Велислава Дърева, лидера на "Атака" Волен Сидеров, анализатора доц. Валентин Вацев и др.

"Миротворец" нашумява през 2015 г., когато украинският опозиционен журналист Олес Бузина и украинският опозиционен политик Олег Калашников, включени с лични данни в списъка на сайта, са убити при атентати. По-късно жертви на покушения стават и други хора от листата. След смъртта им върху техните снимки в "Миротворец" се появява диагонален надпис в червено: "Ликвидиран", се отбелязва и на сайта на СБЖ, като се настоява за защита на българските журналисти от списъка.