Тази година съборът на левицата ще протече под надслова "Решимост за промяна".

Младежката организация на БСП освети в цветовете на трибагреника дом-паметника на столетницата вечерта преди това, въпреки че и тази година имаше забрана за достъп до паметника от областния управител на Стара Загора.

Преди да празнуват, социалистите почетоха 70–годишнината от разстрела на поета Никола Вапцаров. В късните часовe на отминаващия ден, те чуха стихове от поета и местността се огласи с неговите мисли и думи.

От снощи по разпореждане на Пътна полиция е затворен пътят за автобуси от Шипка към Бузлуджа. Това е пътят откъм Северна България, съобщиха от БСП. Според Димитър Дъбов, зам.- председател на БСП, това е направено тенденциозно, за да бъде затруднено пътуването на социалистите от тази част на страната. Хората пътуват главно с автобуси и сега трябва да се заобикаля откъм южната част на върха. Той обясни, че автобусите ще дойдат на Бузлуджа, но със закъснение, а това струва по-скъпо.

"Нали си представяте изкачваш се до Шипка, пускаш се обратно до село Шипка, оттам през село Крън отново се качваш до Бузлуджа. Това са безумия и качването само по един път на няколко стотин автобуса и няколко хиляди други моторни превозни средства, е изключително сложно и много опасно като транспорт и комуникация. Това е безобразие всичкото, което е стана", заяви Дъбов.

Тази година за 121-ви път ще бъде отбелязана годишнината на организираното социалистическо движение в България и празникът на БСП – 2 август.

От ранни зори днес по пътя до върха пъплят много автобуси и коли. На самия връх има много полицаи от ОДМВР-Стара Загора, които ще се грижат за сигурността по време на събора.

На Бузлуджа има и много хора, които преспаха вечерта на палатки - повечето от тях млади социалисти и техни приятели. Някои дошли само за купона, други убедени и вярващи в каузата на социализма. Очаква се днес на Бузлуджа да пристигнат около 30 000 социалисти от всички краища на България.

Сцената вече очаква не само лидера на БСП Сергей Станишев, но и кмета на Белене Петър Дулев, зам.-председателя на БСП Янаки Стоилов, който трябва да отличи най-добре представилите се активисти, общини и области при събиране на подписката за референдум за АЕЦ "Белене". Ще бъде награден и тазгодишният носител на наградата на фондация "Институт Николай Добрев" за млад политик.

Председателят на Младежката организация на БСП Явор Гечев ще обяви продължаването на младежката кампания "Предай звезда нататък", започнала именно преди една година на Бузлуджа. Разбира се, очаква се кулминацията на събора да бъде тазгодишното послание към социалистите и симпатизантите на партията на председателя на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.