Ако бяха потърсени всички неустойки към изпълнителя, строил Ларгото, искът щеше да е веднъж за 753 000 лв., втори път за 690 000 лв. и трети път за 314 000 лв. Или общо за 1 758 857 лв., по мои изчисления. Управляващите се опитват да замажат случая с министър Боил Банов, като изтъкват други суми, които съвпадат със сумата от изнесения от нас случай. Ние говорим за различни неща и това се потвърждава не само от записа, но и от документите, които анализирахме. Това каза пред Нова ТВ народният представител от ПГ на "БСП за България" Димитър Данчев по повод изнесените от депутатите от левицата данни, че Банов е ощетил държавата със 700 000 лв.

Управляващите се опитват да замажат случая с министър Боил Банов, казва Димитър Данчев

Кадър: Нова тв

"В записите, изнесени от Елена Йончева, става дума за спестени пари на фирма, с които е била ощетена държавата, а не за тези 753 796 лв, за които е заведено дело и които са по доклад на АДФИ", поясни Данчев.

Той каза, че има издадени пет акта №10, които са за временно спиране на строителните работи за обекта, но то не се брои за закъснение.

"Сумарно в три от тези 10 акта, срокът с който е била спряна поръчката е 33 дни. Освен неустойката, съгласно договора за изпълнение, при незавършване на работата по поръчката в срок, следва да се усвои и гаранцията по изпълнение, която е в размер на 314 081 лв. Това не е направено", категоричен бе народният представител.

По думите му е имало 5 акта №10, като три от тях са фалшиви. Димитър Данчев попита също така, че ако е вярно твърдението на министъра на културата, че е бил изнудван четири години със записи, защо не е подал сигнал затова? Той добави, че от записите става ясно, че тогава Банов се е опитвал да защитава интересите на фирмата, а не на държавата.

"Как да го тълкуваме това, освен като корупция?", попита още депутатът.

Припомняме, че депутатът от БСП Елена Йончева публично оповести на специална пресконференция запис на разговор, в който Боил Банов, в качеството му на заместник-министър, сне опитва да намери начин да не се съставя акт на фирмата, строила Ларгото, за 700 хил. лева.