Това заяви посланик Ема Хопкинс в Пловдив днес по повод предстоящия Брекзит, предаде Plovdiv24.bg.

"Искаме да кажем на българите, че бихме искали да останат. Ценим хората, които идват да учат във Великобритания. Ценим хората, които допринасят за икономиката на Великобритания. Целта ни е, когато един българин получи статут на постоянен гражданин, то той да го притежава завинаги, дори и ако в един момент се върне в България, то пак ще продължи да го има", каза Ема Хопкинс.

По думите й в момента Лондон очаква единствено съгласие от ЕС по това предложение.

За тепърва пристигащите посланик Хопкинс поясни, че след Брекзит, който ще се случи след март 2019 година, ще има 2-годишен преходен период.

"А и след това ние винаги ще имаме нужда от хора, от имигранти от Европа, но трябва да решим кои сектори са важни за нас и за кои сектори ще имаме нужда от хора". Визи за Великобритания обаче няма да са нужни", категорична бе тя.

"Имаме договорености с много държава по света, които не се нуждаят от визи. Не смятам, че ще наложим визи на най-близките ни 27 приятели в Европа, сред които е и България", поясни британският посланик у нас.

В присъствието на посланика на Ема Хопкинс, на Централния гробищен парк в Пловдив, бе проведена тържествена възпоменателна церемония в памет на 56 британци, загинали по време на Първата световна война и погребани там. Пред паметните им плочи бяха поставени традиционните за случая алени макове, което е свързано с английското поверие, че там, където по времето на война са паднали бомби, поникват макове. В поклонението участва почетен взвод от 68-ма бригада "Специални сили" - Пловдив, цветя поднесоха заместник-кметът на града Георги Титюков и заместник-областният управител Евелина Апостолова. Тръбач от Националната гвардейска част изсвири два традиционна сигнала - "Последният пост" и "Съживяването".