Собствениците на фармацевтичната компания "Хювефарма" и "Лудогорец" Кирил и Георги Домусчиеви ще направят огромно дарение за МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Разград. Целта е да се подпомогне местното здравно заведение в подготовката му за борбата с COVID-19, съобщиха на клубния сайт на шампионите.

Бизнесмените ще дарят 250 000 лева за закупуването на PСR лаборатория за диагностициране на болни от коронавирус, както и друга животоспасяваща апаратура. Допълнително се закупени 1000 теста, които се очаква да пристигнат в близко време. Част от дарението са дигитални дистанционни термометри, 2000 броя специални защитни маски, 500 бр. защитни облекла за еднократна и 100 броя за многократна употреба в инфекциозна среда, както и 200 броя защитни очила.

Братя Домусчиеви са едни от най-големите инвеститори в Разград. Тяхна собственост е фармацевтичният завод "Биовет" и осемкратният шампион на България ПФК "Лудогорец". Жестът към болницата в Разград е част от дългосрочната им политика за социална ангажираност в района, където освен че дават препитание на над 1000 семейства, в последните десет години са инвестирали над 200 милиона лева в развитието на "Биовет" и десетки милиони евро в .стадион " Хювефарма арена" и ПФК "Лудогорец". Те подпомагат активно ученическия спорт в града и леката атлетика, както и десетки други инициативи от културния живот в Разград, подчертаха от футболния клуб.

Кирил Домусчиев, който успешно пребори коронавируса, вече дари огромно количество тестове и медикаменти за борба с пандемията. Ръководствата на "Биовет" и ПФК "Лудогорец" се присъединяват към неговия призив да не се страхуваме от коронавируса, а да обединим усилия в борбата с последствията от него, както и да спазваме всички препоръки на здравните власти в България. Нека всеки, който има възможност, да помогне на лекарите в МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Разград, за да бъдат те готови да помогнат на нуждаещите се в случай, че коронавирусът стигне и града ни, се казва още в официалното съобщение.