"Планирам да вляза в политиката. Имаме нужда от нов политически проект. Властта трябва да бъде иззета от Борисов". Това казва пред международната бизнес агенция "Блумбърг" Васил Божков.

Вчера бизнесменът пусна от Дубай анкета в социалните мрежи с въпроса дали потребителите биха го подкрепили за политически проект. 

Според автора на текста Слав Оков, Божков няма особени шансове за това, въпреки че времената са неудобни за Борисов заради борбата с коронавируса.

Въпреки, че одобрението към Борисов нарасна с 10% по време на кризата, догодина го чакат избори точно по времето, когато ще стане ясен пълният ефект от икономическата криза, добавя авторът.

"Шансовете за успех не изглеждат големи за човек, който е на мушката на властите в най-бедната и най-корумпираната страна. Въпреки всичко, заявената готовност за битка идва в неудобен момент за лидера (премиерът Бойко Борисов - б.р.), който се бори с последиците от коронавируса и чийто трети мандат е изпълнен с корупционни скандали и разследвания на министри и партийни ръководители", коментира в материала си кореспондентът на "Блумбърг" Слав Оков.

Той изрежда престъпленията, в които е обвинен Божков и обяснява, че той отрича.

Текстът припомня как Божков е създал "бизнес империя, разгръщаща се от хазарта до застраховането, както и колекция от антики, оценена от него на стотици милиони долари", за да загуби и двете "буквално за една нощ". "След падането на комунизма през 1989 г., Божков стана ключова фигура в дългия и проблематичен икономически преход на черноморската държава", който е включвал и "улични войни с участието на фигури от организираната престъпност с прякори като Бобъра и Крокодила".

Накрая цитира грама на американското посолство в София от 2009 г., разпространена от "Уикилийкс", в която се казва: "Най-скандалният гангстер в България е Васил Крумов Божков, наречен Черепа". Според документа богатството на Божков е 1,5 млрд. долара.

"Блумбърг" цитира главния прокурор Иван Гешев, че сред обвиненията на Божков има и убийства, свързани с конкуренцията в хазартния бранш.

Самият Божков се похвали в Туитър с материала. 

Реакцията на бизнесмена и негов бивш съдружник Цветомир Найденов не закъсня. "Черепа май е подготвил анкета за промяна в Конституцията"

"Васил Божков - Черепа за днес навярно е подготвил Анкета за промяна в Конституцията. Ще иска да се вкарат текстове в Конституцията, че за Президент на България могат да се избират лица извършили до 5 убийства, 100 изнасилвания и 15 поръчкови побоя", написа на стената си във фейсбук  Цветомир Найденов, който подаде сигнала срещу него в прокуратурата.