Национално представителните организации на хората с увреждания ще предприемат през септември всички законови действия, включително и протести в цялата страна, ако правителството се съобразява само с исканията на протестиращите майки и на омбудсмана Мая Манолова. Това каза пред журналисти Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия. Асоциацията е национално представителна организация.

Национално представителните организации не участват в момента в срещата в Министерски съвет по проблемите на хората с увреждания в знак на протест, че промените "се правят под диктат". Събева призова правителството да спре да работи по този начин, а да работи с разум и за всички хора с увреждания. По думите й в момента се създава законодателство, което не е насочено към всички 750 000 хора с увреждания в България, а само към една много малка група с трайни увреждания. Тя има забележки по начина на регламентиране на индивидуалната оценка в проекта на Закон за хората с увреждания.

Според Събева този закон няма да проработи и голяма част от хората ще останат без нищо. Събева се обяви и против създаването на нова мегаструктура за хората с увреждания с неясен, по думите й, статут.