Тестовете за коронавирус да се поемат от Здравната каса, а цената на клиничната пътека да се завиши, ако е необходимо. Това разпореди премиерът Бойко Борисов по време на заседанието с Националния оперативен щаб в Министерски съвет, в началото на което той изиска засилването на капацитета на болниците с интензивни легла и презапасяване с маски и защитни облекла.

В началото на май беше съобщено, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е сключила анекс с Българския лекарски съюз (БЛС) да заплаща единия метод за откриване на коронавирусна инфекция - rtPCR, или т.нар. бавни тестове - по 60 лв. на тест (цената им е между 120-140 лв.). За тях касата плаща въпросната сума на частни или държавни лаборатории при сключени договори. НЗОК плаща и тестовете на лица, за които има медицинско решение за това.

Расте броят на заразените с коронавирус, които се нуждаят от болнично лечение отчете здравният министър.

"Ние трябва да подсилим капацитета на структуроопределящите болници, за да можем да поемем евентуално вълна от по-значително увеличение на болните", заяви Кирил Ананиев.

Председателят на щаба ген.-майор. проф. Венцислав Мутафчийски допъли:

"Само това е ключът към решаването на актуалните проблеми при положение, че няма воля и желание сред населението за налагане на по-твърди мерки".

А главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза:

"Основните насоки на дейността ни да държим под контрол инфекцията, да имат готовност болниците за реакция. Да не оставят никого без лечение. Продължават да са в сила".

Затова премиерът нареди:

"Да се плащат тестовете, въобще да се завиши пътеката за COVID -19, за да имат болниците достатъчно финансиране. Презапасете се с облекла, презапасете се с маски".

Според Борисов допълнително финансиране е необходимо и за проследяване на състоянието на пациентите.

По думите му засиленият контрол за спазване на противоепидемичните мерки ще продължи.

"Клъстерите на тези, които пътуват в автобуси, в по-тясно пространство, в много тясно пространство, много хора. Там е основният риск и на закрито".

"Много компании, които са провели тържества, откриваме поне по 7-8 заразени, което показва че самодисциплината е важен фактор и спазването на отстоянието", добави Мутафчийски.

"Три неща трябва да пазим в страната. Възрастните хора, хората с хронични заболявания и хората с кръвни и ракови заболявания. Това са рисовите групи", заяви пък проф. Тодор Кантарждиев. 

Накрая Бойко Борисов отрече медийните публикации, че е бил във ВМА заради повишено кръвно налягане.