При извършена справка в „Регистър БУЛСТАТ“ и лична прокурорска проверка на фирменото дело е установено, че Георгиев е управител и съдружник в търговско дружество – „Керам -97“ООД, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Преди встъпването си в длъжност през 2011 година, а и до момента кметът на Ботевград не е подавал молба, респективно няма решение на Общото събрание на дружеството за изключването му като управител и съдружник.

Съгласно чл. 41 от Закона за местното самоуправление и местната администрация кметовете на общини не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им.

Нарушаването на тази императивна забрана представлява основание за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на Ботевград.
На 5 юни Софийската Окръжна прокуратура е сигнализирала за това Общинската избирателна комисия в Ботевград и е изпратила всички документи за проверка и произнасяне.

С решение от 26 юни обаче ОИК-Ботевград е отказала предсрочно да прекрати мандата на Георги Георгиев. Затова от държавното обвинение са протестирали решението пред Административен съд - София област и предстои разглеждане на делото.

В средата на май ГЕРБ изключи от редиците си Георги Георгиев, след като одитен доклад на Сметната палата установи нарушения и злоупотреби за над 1,3 млн. лв. в общината, а журналистическо разследване показа огромното му имение.

Месец по-късно ботевградският кмет бе отведен принудително в Софийската окръжна прокуратура за снемане на обяснения по проверка за длъжностни престъпления. Става въпрос за обществени поръчки за асфалтиране на пътища и за тяхната рехабилитация. На излизане Георги Георгиев заяви, че проверката срещу него е свързана с клевети и лъжи на шепа общински съветници от Ботевград.