Босненските власти събориха сръбска православна църква, построена незаконно на земя, принадлежаща на босненска мюсюлманка, след 20 години правна битка, при която случаят достигна до Европейския съд за правата на човека, предаде Асошиейтед прес.

Работници и строителна техника пристигнаха тази сутрин в двора на Фата Орлович в село Коневич Поле. С помощта на машините те събориха боядисаната в бяло църква и камбанарията й.

Операцията бе предприета, след като Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) постанови през октомври 2019 г., че властите трябва да съборят църквата и да заплатят щетите, нанесени на семейство Орлович, на обща сума 31 000 евро.

Храмът е построен по време на войната от 1992-1995 г. малко след като Орлович и семейството й били прогонени от селото, намиращо се на 20 км източно от Сребреница. Орлович са бошняци /босненски мюсюлмани/, а селото било завладяно от босненските сръбски сили. Съпругът на Фата бил сред осемте хиляди мюсюлмански мъже и момчета, избити в Сребреница през 1995 г. - клане, признато за геноцид от международното правосъдие.

След като се върнала в селото си след войната, Орлович настояла църквата да бъде съборена, но искането й било пренебрегнато. През 2000 г. тя завела съдебно дело, за да накара властите на босненската Република Сръбска да отстъпят.

Адвокатът на Орлович Русмир Каркин каза за босненските медии, че очаква бързо отстраняване на останките от църквата от земята на клиентката му. "Много хора работят и времето е хубаво и очаквам всичко да свърши до утре", каза адвокатът.

Местните власти съобщиха, че ще построят отново църква на входа на селото.

Дълбокото етническо разделение в Босна и Херцеговина се запази и след войната, в която бяха убити над 100 000 души, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си.