Засилено полицейско присъствие ще има в следващите дни по пътищата у нас заради интензивния трафик, който се очаква във връзка с почивните дни. Патрулите на пътя ще са двойно повече през през следващите три дни.

Там, където е необходимо, екипите на МВР ще подпомагат водачите като ръчно регулират движението

Създадено е и реверсивно движение при излизане от София в посока Перник, като днес и утре ще бъдат отворени 2 ленти в посока изход и една лента в посока вход. Обратното ще бъде в понеделник.

МВР очаква днес и утре между 40 и 50 хил. автомобила да напуснат София. В края на работния ден трафикът на изхода на столицата към АМ "Тракия" очаквано се засили.

Органите на реда предупредиха, че на местата по магистралите, където има ремонти, може да се образуват задръствания и тапи и съветват шофьорите да бъдат внимателни. Предупрежденията се сбъднаха - на 11 км на АМ "Тракия", преди началото на един от участъците, по който тече ремонт, се образува задръстване. Ремонтни дейности приключват на 21-вия км, предаде bTV.

Междувременно МВР и Държавната агенция по пътна безопасност предложиха "бързи глоби" за нарушителите - глобите да бъдат връчвани виртуално, а фишовете, с които да се наказват шофьорите, веднага.

С отпадането на КПП-тата на областите градове, българите седнаха отново зад волана, а нарушенията се върнаха, отчитат от полицията. Акция през последната седмица показа 42 000 нарушения за превишена скорост, като повече от половината от тях са отчетени в населени места.

С 1/4 са нараснали и катастрофите, извършени от водачи, употребили алкохол или наркотици, за първите 5 месеца на годината спрямо същия период на миналата година.

За да не се стига до инциденти през следващите три дни, полицейските патрули на пътя ще са повече. Към тях ще се включат и сили на жандармерията, които ще следят, както за безопасността на движението, така и за спазване на противоепидемичните мерки и обществения ред.

На вниманието на охранителните органи ще са и зрелостниците, които все по-често започнаха да се струпват, най-често в паркинги на магазини. Към този момент няма глобени зрелостници, но при неспазване на правилата, полицаите ще съставят актове на нарушителите. Засилено полицейско присъствие ще има и при изходите на градовете. А там, където се налага, екипи ще регулират движението.

Трафикът на границата

На границата с Турция на ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово трафикът на товарни автомобили е интензивен на изход, сочат данните на МВР. За влизане в Турция не се пропускат чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси, пропускат се само турски граждани. Турските гранични власти не разрешават влизане в страната на водачи на камиони, които са граждани на рискови в епидемиологично отношение страни. Не се разрешава влизането и на водачи, които са посетили тези страни в последните 14 дни.

На границата с Република Гърция на ГКПП Кулата трафикът на товарни автомобили е интензивен и в двете посоки. Преустановено е преминаването през ГКПП Златоград поради усложнение на епидемиологичната обстановка на гръцка територия. На останалите пунктове гръцките гранични власти временно пропускат само чужди граждани, които живеят или работят в Гърция, което трябва да се удостовери на границата с официален документ на гръцки език. Ограничението не се отнася за водачи на камиони.

На границата с Румъния на ГКПП Дунав мост Русе и на ГКПП Дунав мост Видин трафикът е интензивен за товарни автомобили на изход, а на ГКПП Дунав мост Видин и на вход. Временно е преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските Никопол, Свищов, Кайнарджа, Крушари и Кардам. От 25.03.2020 г. български граждани, които пътуват за Румъния, подлежат на задължителна 14-дневна карантина на посочен от тях адрес. Мерките не се прилагат за водачите на товарни превозни средства с капацитет над 2,4 тона.

На границата с Република Сърбия на ГКПП Калотина, ГКПП Връшка чука и ГКПП Брегово трафикът на товарни автомобили е нормален. От 01:00 ч. на 22.05.2020 на трите пункта от сръбска страна се отменят всички наложени ограничения за лицата, желаещи да влязат на територията на Сърбия с леки автомобили, микробуси и автобуси в двете посоки.

На границата с Република Северна Македония на ГКПП Гюешево, ГКПП Станке Лисичково и ГКПП Златарево трафикът на товарни автомобили е нормален. На влизане в Република Северна Македония не се пропускат чужди граждани, пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси. На излизане от РС Македония пътуващите могат да преминават само на ГКПП Гюешево - ГКПП Деве баир.