Трите най-големи ски курорта затварят зоните си - Банско от днес, 16 март, а Пампрово и Боровец - от вторник, 17 март, заради разпространението на новия коронавирус. По всяка вероятност работа ще спрат и съоръженията на Витоша.

Боровец

Предвид извънредното положение в страната и с оглед на здравето и безопасността на всички гости и служители в курорта, затваряме ски-зоната в Боровец от утре, 17 март. Това съобщение може да се прочете на интернет страницата на фирмата-оператор.

Затварянето включва спиране на всички съоръжения, затваряне на пистите, ски-училище "Бoроспорт" и ски гардеробите, се казва в съобщението. То завършва с благодарност за лоялоността и пожеланието: "Пазете се, бъдете здрави и ще ви очакваме през лятото!"

Пампорово

Ски зоната в Пампорово временно преустановява дейността си от 17 до 29 март, във връзка с разпространението на COVID-19 в страната и с оглед безопасността на всички гости в курорта, съобщиха от "Пампорово" АД.

От дружеството уточняват, че скиорите могат да следят на онлайн платформата на курорта за допълнителна информация. В хотелите в Пампорово е осигурено изхранване по стаите за туристите.

Банско

Ски кабините в Банско вървят празни нагоре към зоната, съобщиха за Dir.bg местни граждани.

Междувременно на интернет страницата на курорта се появи лаконичното съобщение, че от 16 март ски център Банско е затворен! Решението е взето на заседание на кризисния щаб в курортния град.

Както стана известно, седем души в Банско към момента са носители на новия коронавирус. Кметът на града Иван Кадев препоръча хотелиерите да не приемат нови туристи и да прекратят предсрочно престоя на гостите, които в момента са в курорта.

"Витоша ски" към момента изглежда няма решение. Обслужващите пистата на Ветровала заявиха за Dir.bg, че нямат информация какво предстои. Никой не вдига телефоните на другите два лифта в зоната - кабинковия на Симеоново и "Лалето". За това пък е обявено 20-процентно намаление на ски картите от днес, 16 март.

Положението със ски курортите е много интересно, каза на редовния си брифинг тази сутрин председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

По мнението на специалистите, на което той се позова, изстиването на носоглътката прави скиорите по-податливи към вируса. По тази причина ски курортите са инкубатор на зараза, подчерта председателят на Националния щаб.