Двама души са дали положителна проба за COVID - 19 в Банско. Единият случай е на 9-годишно дете от Англия, пристигнало с още 4-ма членове на семейството си в техен собствен апартамент. Другият е на 78 годишен англичанин, който от две години живее в Банско и няма информация да е пътувал извън България през последните няколко месеца.

Под карантина са общо 7 човека - споменатите по-горе и шофьорът, който е докарал английското семейство от летището в София до Банско. От днес под карантина ще бъдат поставени и намиращите се в апартаментния комплекс, в който английското семейство пребивава".

По-рано бе съобщено, че и седмината са носители на коронавируса.

Преди три дни семейство с три деца беше поставено под домашна карантина. Вчера възрастен британец беше приет в инфекциозното отделение на Благоевградската болница.

Тази сутрин беше потвърдена положителната проба за 9-годишното дете, което също е на почивка в Банско с чичо си. Тестът на мъжа още не е готов.

Пробата на детето е дала положителен резултат за коронавирус с почти никаква клинична картина, но с ясна епидемиологична пътека, каза на редовния си брифинг в 08.00 часа председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Той добави, че чичото на детето е бил преди това контактен със сестра си, която е болна от коронавирус инфекция.

Проблем на туристическите фирми, на хотелите, е, че в стремежа да запазят бизнеса си, приемат хора, които са абсолютно безотговорни, коментира председателя на оперативния щаб, имайки предвид горепосочения случай и други подобни.

Общинското ръководство в Банско заседава извънредно и ще търси съдействието на прокуратурата, за да се установи каква е картината в апартаментните комплекси, повечето от които са собственост на чужди граждани.

Положението със ски курортите е много интересно, каза проф. Мутафчийски. По мнението на специалистите изстиването на носоглътката прави скиорите по-податливи към вируса. По тази причина ски курортите са инкубатор на зараза, подчерта председателят на Националния щаб.

Призивът на кмета

От интернет страницата на община Банско кметът препоръча в неделя, 15 март, хотелиерите да не приемат нови туристи и да прекратят предсрочно престоя на гостите, които в момента са в курорта.

"Всички собственици, управители и работещи в хотелиерския бранш да предприемат всички необходими мерки за неприемане на нови туристи, а настанените в момента да бъдат запознати и задължени да изпълняват мерките, определени от Националния оперативен щаб. Да бъде ограничено свободното движение извън хотелските комплекси и места за подслон на пребиващите в тях гости." Това се казва в препоръката на кмета.

По предварителна информация в близките дни в курорта се очакват около хиляда гости от Великобритания.

Кадев е изпратил писмо до хотелите, призовавайки за солидарност към ситуацията и да спрат приемането на нови туристи.

Как реагираха хотелиерите

Председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин бе категоричен, че "днес (неделя, 15 март) ще затворим докъм 80% от хотелите".

Ефект ще има ако всички от бранша проявят солидарност и затворят, отбеляза Бистрин. "Апелирам към бранша за солидарност и гости от рискови страни да не се приемат". Той определи препоръките на кмета като "отговорни".

Очаква се до няколко дни зимният сезон в Банско да приключи.

Каква е ситуацията в комплекса със заразното британче

Още 10 посетители е имало в хотела със заразеното с коронавирус дете в Банско. В петък там са пристигнали петима души от Англия - двама възрастни и три деца, като родствената връзка помежду им все още не е известна, съобщи БНТ.

На петимата веднага са взети проби за COVID-19, като четири са отрицателни, а една е положителна - на 9-годишното дете.

Нито то, нито останалите четирима имат клинични симптоми, но въпреки това са поставени под двуседмична карантина в хотелския комплекс.

В същия затворен комплекс е имало и още 10 други посетители, които са пристигнали от Великобритания.

Представители на Регионалната здравна инспекция ще преценят днес на място какви мерки да бъдат приложени към гостите и персонала на хотела.

Колко чужденци има в Банско

Официално регистрираните посетители на Банско на 13 март са 2172 души, от които два дни по-късно - към 15 март, на територията на общината се намират само 692 души от 29 страни. По информация на интернет страницата на общината всички те са били информирани за извънредното положение в страната и мерките за защита от заразяване, които е необходимо да вземе всеки у нас.