Премиерът Бойко Борисов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев присъстват на заключителния етап на многонационалното учение "Thracian Sword - 2018" на Силите за специални операции на страните-членки на инициативата В-9 от Югоизточна Европа на Учебен полигон "Ново село". От видео, публикувано във фейсбук страницата на Борисов, се вижда как той приема почетния строй.


В "Thracian Sword - 2018" участват до 200 военнослужещи от формирования на Силите за специални операции на страните-членки на инициативата B-9 от Югоизточна Европа, с подкрепата на авиация на Въоръжените сили на САЩ.

"За първи път на обучението участват всичките държави, които трябва - САЩ и всичките 9 балкански държави. България води една действително балансирана политика - на мир, на сътрудничество. Благодаря на колегите, мисля, че е едно добро учение, в екипите участват от всички държави, което показва много добра координация", каза Бойко Борисов.

"Пази боже от терористични нападения и актове. Подготвя се промяна в закона, така че силите да имат единно командване, да увеличим щата, така и така се дават толкова пари за въоръжаване и заплата, да им вземем допълнителна техника, министърът ще направи списък", добави той. "За съжаление миналата година им бяхме дали пари за казармата в Црънча, но какво проектираха, какво направиха, накрая върнаха парите в бюджета. Така че новото формирование, ако стане бързо, парите директно ще ги дадем на тях да си направят една казарма, каквато сме им обещали. Обещали сме им казарма, а казарма няма - това трябва да се поправи", категоричен беше Борисов. "Парламентът има думата, когато предложи, ще има съвет при Каракачанов", каза още премиерът.

"Поздравявам всички момчета, ръководството, мисля, че останахме доволни от начина, по който са тренирани и най-важното е, че нямаме никакви произшествия при такива учения с бойни патрони, с взривове. В парламента приеха първия закон, върви вторият закон за хората с увреждания, видяхте бюджета - 150 млн. повече. Така че, което сме поели като ангажимент, се прави", обясни Борисов.

"Аз в рамките на демокрацията не мога да кажа на никой да не протестира", заяви премиерът по повод протестите срещу Валери Симеонов. "Като ангажимент това, което поехме Министерският съвет и парламентът, е изпълнено в пълен обем в пъти повече отколкото по време на управление на БСП, толкова мога да кажа", завърши премиерът Борисов.