Как откриха изведнъж 1,5 млрд. лева в бюджета?! Румен Радев е в Брюксел и затова Василев се почувства свободен да признае, че бюджетът не е продънен. Това каза като обръщение към симпатизанти на ГЕРБ при обиколката си в Перник днес Бойко Борисов.

Той разказа на хората "една приказка - за приключенията на Асен Василев в чудния свят на държавните финанси..."

"Румен Радев отива в Брюксел и Асен Василев се почувства свободен, при което изведнъж обяви, че е открил 1,5 млрд. лв. свободни в бюджета. Е, как ги откри?! Нали ми пришиваха чекмеджета? А сега призна, че дефицитът ни е третият най-нисък в ЕС", разказа Борисов. Думите му идват в коментар на обявеното от служебното правителство намерение да се направят разчети за преизчисление на пенсиите, за което са нужни 1,5 млрд лева.

Борисов се включи в Перник в инициативата на младежката структура за боядисване на пейките и облагородяване на пътя към хижа Славей.

"Радев да дойде да се учи. С един дрон ме шпионираше", каза още Борисов.

Лидерът на СДС в Пернишко Юлиан Ситарски подари икона на Борисов с думите, че е най-успешният български премиер. "Бъдете здрав! Да ни водите в поредния успех в името на България!", призова Ситарски от СДС.

Икона получи и Кирил Ананиев - водач на листата на ГЕРБ Перник. "Като знаете, че ще е пак финансов министър и почвате да му се радвате", пошегува се Борисов.

Бойко попита лидера на СДС Перник Юлиан Ситарски давил вчера е слушал финансовия министър пресконференцията...

"Слушах му глупостите", каза Ситарски.

"Не. Не са глупости. Ела Ананиев до мен да слушате суровата реалност на най-доброто на най-доброто на сегашното правителство. Може да го озаглавим: Приключенията на Асен Василев в чудния свят на държавните финанси", каза Борисов и взе лист от чантата с написани таблици и текст.

"Преди месец това момче каза, че бюджетът е продънен и буферите са изчерпани. Румен Радев го беше пратил в Брюксел и сега казва: Открихме 1.5 милиарда за допълнителни разходи. Къде ги откри, бе? В чекмеджета ли? Представяме си, че в Харвард учат интелигентни хора. Представяте ли си под какъв натиск е подложен това момче, да говори лошо?", допълни Борисов.

"Това момче продължава: Дефицитът ни е третия най-нисък в Европейския съюз, заедно с държавния дълг". Ама ура, бе, другари. Даже бяхме втори. А по дефицит - първи", сподели още Борисов и продължи да цитира думи на финансовия министър от вчера, че "... това ни дава една устойчивост, за да можем да продължим държавните политики".

"Ами тогава защо ни стържете, бе, сладкиши? Защо искате да ни стържете, че сме ви оставили милиарди", пита лидерът на ГЕРБ.

Борисов засегна и темата с данъчните проверки. "Заради публични публикации, данъчните започват проверки на Влади Горанов. Това добре. Но заради публични публикации, новата власт казва, че няма да започне проверки на Бойко Рашков", добави Борисов.