С над 1,1 млрд. лева подпомагаме бизнеса и най-добре е да се отвори всичко на 21 декември. Това каза премиерът Бойко Борисов, който бе на инспекция в производствената база на "Аладин фуудс" в пловдивското село Цалапица, собственост на Аладин Харфан. Заедно с премиера беше й социалният министър Деница Сачева.

Снимка: Официална страница във Фейсбук

Директорът на хлебозавода благодари за мерките в помощ на бизнеса и каза, че само заради тях е запазил работните места. Борисов поздрави работниците в завода, всички от които носят маски, и ги попита дали им плащат заплати редовно заплатите, а отговорът бе "да".

"Ако към 14 декември броят на заразените с коронавирус намалее, ще бъдат отворени детските градини и яслите, а от 21 декември - и затворените бизнеси", обяви Борисов.

Снимка: Официална страница във Фейсбук

Според премиера през следващите 6 месеца се очаква тежка икономическа криза, а практиката да се дават пари за запазване на работниците е хубава, но трябва да има край.

"Няма как да не се работи, а някой да плаща 80 на нула заплатите. Много е популистко, много е хубаво, но така ще се задължат с милиарди следващите поколения. 60/40 работи, 70/20 работи. 1,1 милиарда дотук сме изплатили - държавата към бизнеса. Продължаваме с тези мерки, но най-правилното е на 21-ви декември да отворим", каза още той.

Относно ваксините Борисов потвърди, че те ще дойдат в България и всеки, които пожелае, ще се ваксинира безплатно.

"1500 са заявленията по новата мярка за компенсации на работниците", обясни социалният министър Деница Сачева.

Премиерът допълни, че икономическата криза ще бъде толкова тежка, че тази практика за даване на пари няма да продължи вечно.