Създадена е организация за проверки на големите търговски обекти в София по 3 пъти дневно. Решението на Общинския оперативен щаб бе съобщено от столичния кмет Йорданка Фандъкова в профила й във Фейсбук.

Екипите на Столичен инспекторат и Общинска полиция ще следят както за ограничаване на посетителите вътре в магазините, така и за дистанция на опашките. При констатирани нарушения и невъзможност да се създаде организация, отделни обекти могат да бъдат затваряни, предупреди Фандъкова.

 Тя алармира, че София продължава да е в червената зона по заболеваемост въпреки плавната тенденция на спад на случаите в последните 10 дни. Данните не трябва да ни успокояват, тъй като броят на хоспитализираните пациенти с коронавирус остава висок – 2234 са настанените в болници и 281 са на интензивно лечение, допълни Йорданка Фандъкова.

Заради утрешния студентски празник Столичната полиция организира засилени проверки за нерегламентирани събирания. В последните дни беше установено нарушение само на едно заведение – наргиле-бар, който работеше въпреки забраната, съобщи още кметицата на София.

По думите й, днес са били доставени първите 10 апарата за подаване на кислород и 40 кислородни бутилки на общинските болници с Covid-отделения.

"Закупуваме допълнителната апаратура със средства, които са постъпили в дарителската сметка на общината и те ще бъдат използвани за лечение на пациенти с коронавирус и болниците и социалните домове", каза още Фандъкова.

Тя увери, че Столична община ще се включи активно с логистична подкрепа в процеса на ваксиниране, който се организира от Столичната здравна инспекция.

Акт и глоба за "Джъмбо" заради стотиците пазаруващи

Регионалната здравна инспекция в Пловдив да състави акт и да наложи санкция на магазин „Джъмбо“, а при следващо нарушение магазинът да бъде затворен. За това ще настоява областният управител и председател на Областния кризисен щаб в Пловдив Дани Каназирева.

Позицията й е по повод сигналите за неспазване на противоепидемичните мерки в магазина от тази верига в Пловдив. В социалната мрежа през уикенда бяха публикувани снимки на огромните опашки пред хипермаркет „Джъмбо”, както и вътре в магазина, където клиентите буквално са един в друг. В коментари граждани изразяват възмущение от непазването на противоепидемичните мерки от страна на клиентите. Гневът е насочен и към управата на магазина, за която печалбата е по - важна от здравето.

"Видно е от всички сигнали и снимките в социалната мрежа, че броят на посетителите не е бил контролиран и грубо е нарушено решението на Областния щаб", посочва Каназирева.

Според нея е недопустимо мерките да се спазват от едни, да бъдат затворени заведенията и много други бизнеси и сфери, а в същото време да има подобни случаи в магазините. Това води до риск мерките да не доведат до желания резултат, подчертава областният управител.

Решението на Областния кризиесн щаб е за до 150 посетители във всеки хранителен и нехранителен магазин в Пловдив областта, припомня Каназирева. Тази сутрин тя е разговаряла с управителя на магазин „Джъмбо“ и е получила уверението му, че ще бъдат взети мерки и посетителите вътре в магазина ще бъдат редуцирани, според решението на Щаба.

И днес проверките продължават, а всеки един магазин трябва да спазва заповедта на здравния министър и решенията на щаба за броя на посетителите, се казва в позицията на областния управител до медиите.