Днес в България почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим. Точно на 1 февруари преди 75 години са произнесени присъдите на Първи и Втори състав на престъпния Народен съд. Така започва поста си във фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Ето какво още написа на страницата си премиерът.

"Винаги съм казвал, че демокрацията и мирът са най-ценните неща в днешния свят. Радостен съм, че сега българите живеят в разбирателство и взаимно уважение, но това не означава, че не трябва да помним подобни режими в човешката история и поуките от тях. Ето защо благодарение на усилията на правителството в новите програми за десетокласниците вече влиза изучаване на комунизма в България.

Важно е да се знае цялата историческа истина за тоталитарните режими, но още по-важно е никога повече да не ги допускаме и остро да осъждаме всяко посегателство върху достойнството на човека. Поклон пред паметта на жертвите на комунистическия режим!"

С молебен и венци в София и други градове на страната бе отдадена почит на жертвите на комунизма.

Венци и цветя пред мемориалната стена до НДК в столицата поднесоха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, политически лидери, граждани.

Преди 75 години датата 1 февруари влиза в българската история с най-масовото произнасяне на смъртни присъди на политици. Месеци преди и след това живота си, имуществото си губят хиляди - банкери, журналисти, учени, карикатуристи, каза в словото си Караянчева.

Всяка година си задаваме въпроса защо тази кръвожадна жестокост на палачите придобива такъв невиждан размах точно тук, в малка България, където не е имало нито масово комунистическо движение, нито масов фашизъм. Защо точно тук Димитър Пешев трябваше да получи присъдата за антисиметизъм, продължи тя. По думите й, зад тази "безпардонна" разправа стои зловеща конспирация за изтриване на паметта и историята.

България е трябвало да бъде смазана, подчерта Цвета Караянчева.

Днес, допълни председателят на парламента, все още има хора, които смятат, че Народният съд е бил необходим за времето си. Затова е необходимо да се събираме тук, на този ден.

Хора, бдете, призова тя.